Sockerfritt och andra lögner

Det är tyvärr nästan omöjligt att gå på en affär och handla utan att bli lurad. Problemet kommer av definitioner, och ibland kan det ge ganska allvarliga konsekvenser om man inte riktigt förstår var det innebär. Det behövs rätt ordentlig näringslära för att förstå vilka produkter som är bättre och sämre – och ibland blir vem som helst lurad.

Det finns förstås en enkel lösning, men den är rätt opraktisk. Det är att laga allting själv – men i väntan på att man ska orka göra det så kan det vara bra att veta att du nog blir lurad.

Osötad ketchup. Det köper vi alltid hemma. Vad betyder osötad? Att något inte blivit sötat. Den direkta definitionen på det är att man inte har tillsatt något för att ge en sötare smak. I ketchup betyder det att det blir en massa mindre socker, titta här på näringsinnehållet:

Det är nästan dubbelt så mycket socker och energi i den vanliga ketchupen.

Det är alltså en riktig vinst. Fast om du exempelvis tillsatt sirap i en müsli så kan tillverkaren hävda att den är tillsatt för att få en krispigare karaktär, och då är den alltså inte där för att skapa en söt smak, då kommer man undan med det. Då kan den räknas som osötad.

Inget tillsatt socker får det stå även om produkten har exempelvis sötats med juice från frukt. Då är det sötat, men det är inte något tillsatt socker alltså. Fast fruktjuice är socker. Intressant.

Sötningsmedel räknas inte som ”livsmedel som används för sina söta egenskaper” vilket är sjukt intressant Fast vissa av dessa sötningsmedel höjer blodsockret snabbare än vanligt socker gör och smakar väldigt sött. Ett exempel är maltodextrin som nyttjas i många produkter. Det har 30% högre hastighet än socker ut i blodet. Alltså kan en vara som anges ”utan tillsatt socker” innehålla den, och höja ditt blodsocker avsevärt ändå.

Särskilt på godispåsar blir många väldigt lurade, eftersom det är svårt att söta vissa av dessa saker med ”de bättre” sötningsmedlen.

Generellt är det bättre att äta saker som har den här märkningen. Alltså bättre än orginalprodukten. Jag har fortfarande bara stött på ett fåtal exempel när det faktiskt t.om är sämre, men ofta är det minst lika dåligt i ärlighetens namn. Fast den stora faran är att vi tror att vi äter så mycket bättre vilket medför att vi höjer doseringen istället. Eller så blir vi inte tillfredsställda riktigt och äter mer därför.
Sötningsmedel är också en djungel, jag har skrivit om det här och här och här

Nu har det också kommit en hel del baksidor och tips på sociala medier om sockerfri bakning fast även dessa personer håller sig inte riktigt till sanningen. Ibland är det på grund av okunskap, ibland är det för att de vill skapa fina produkter som ni ska gilla och gärna lurar er.

Dessutom, sockerfritt är en sak, men mjölet är alltså precis lika illa för blodsockret. Det kan du också läsa mer om här