Räkna på produkter med sötningsmedel

Ett gigantiskt problem som uppstår för den som vill köpa sockerfria eller sötade saker i affärerna är att reda ut hur bra dessa produkter faktiskt är. Jag tänkte försöka reda ut det för er här, men det är tyvärr inte alls så enkelt alltid. Problemet är att sockeralkoholer måste skrivas som kolhydrater på förpackningarna. Men alla sockeralkoholer är inte energigivande, och ingen är lika energigivande som socker. Det betyder att exempelvis Ica Sötströ innehåller 100g kolhydrater/100g men det påverkar inte blodsockret. För att de sortens sockeralkoholer som ica sötströ innehåller (erytritol, steviolglykosider) är energilösa. Därför står det också att det är 0 kcal / 100g på ica sötströ. Kolla alltid kalorierna!


Men sen finns det krångligare exempel. Framförallt eftersom man inte behöver ange hur mycket det är av varje sötningsmedel i en innehållsdeklaration. Därför kan det t.ex här i Vicks sockerfria halstabletter vara svårare att veta.
Innehållsdeklaration: sötningsmedel (isomalt, acesulfam k, sukralos), surhetsreglerande medel: citronsyra, citronjuice från koncentrat (0,6 %), naturlig arom, naturligt aromämne mentol från mynta (0,06 %), färgämne: betakaroten. Näringsvärde: Energi 950 kJ, Energi 228 kcal, Fett 0 g, Varav mättat fett 0 g, Kolhydrat 95 g, Varav sockerarter 0.5 g, Protein 0 g, Motsvarande salt 0 g

Men om vi tittar på kalorierna får vi en ledtråd. Det är alltså 228 kcal per 100 g här. Vanligt socker innehåller 400 kcal per 100 g. Vi kan konstatera att isomalt står på första plats av innehållsdeklarationen, så det är mest av den sötningen i dessa tabletter.

Men för att krångla till det ytterligare behöver vi också känna till hur sötningsmedlen påverkar kroppen. Dels är det intressant att veta hur många kalorier det ger per gram, men det är också intressant att veta GI (Hur snabbt kroppen tar upp alkoholen) såhär blir det om man jämför några av dom mer kända :

SÖTNINGGI/Glykemiskt indexKCAL/G
Vanligt socker1004
Erytritol00,2
Mannitol01,5
Laktitol82
Isomalt132,1
Sorbitol132,5
Xylitol182,5
Maltitol502,7

Där ser vi att Isomalt bara har Glykemiskt index (GI) 13 och ger 2,1 kcal / g. Det betyder att energimässigt är det hälften så bra som socker, men blodsockerstregringsmässigt nästan 10 gånger så bra.

Det blir ännu krångligare när man ska börja räkna på saker som också innehåller protein och fett. Jag tog en proteinbar här för att få ett exempel. Såhär står det på näringsvärdet. (Vi vet alltså att det är sötningsmedel i den här, hade det inte varit det så gäller ju förstås antalet kolhydrater som vanligt)

Näringsvärde
Per 100 g
Energi 1510/361 kcal
Fett 14,4
Kolhydrat 25,4 g
Fiber 7,9 g
Protein 36 g


Hur mycket energigivande kolhydrater är det i den här baren? Den väger 55 g. Men vi börjar med att räkna ut per 100 g. När det finns protein, fibrer och fett behöver vi räkna baklänges, och vi behöver börja med att veta att Kolhydrater är 4 kcal/g Fett är 9 kcal/g Fibrer är 2 kcal / g och Protein är 4 kcal/g. Totala kaloriinnehållet är 361 kcal.
[14,4 g fett x 9 = 129,6 kcal. Då vet vi hur många av kalorierna som kommer från fett.][36 g protein * 4 = 144 kcal. Då vet vi hur många av kalorierna som kommer från protein.][7,9 g fibrer x 2 =14,8 kcal. Då vet vi hur många av kalorierna som kommer från fibrer.]
Vi tar totala mängden kalorier (361) och plockar bort fett, fibrer och protein (288,4) alltså 361-288,4 =72,6 kcal kvar.
Alltså är det 72,6 kcal / 100 gram som kommer från energigivande kolhydrater. Om vi tar det delat på 4 så kan vi få fram vad det ungefär motsvarar i vanliga kolhydrater, och det blir 18,15. Alltså innehåller baren ca 18 kolhydrater/100 g. Den väger dock 55g så vi får ta 18,15 x 0,55 = 9,98 ~ 10g kolhydrater/bar.

Det här är förstås väldigt krångligt, och det är synd att det inte finns mera krav på hur man ska märka dessa produkter. För i teorin kan en sockerfri produkt vara allt från en superbra vara till en riktigt dålig. Men en fingervisning som du kan få på produkter som sägs vara sockerfria är att kolla hur mycket energi det faktiskt är i dom ändå. Rent socker ger 400 kcal per 100 g. Hur mycket mindre ger din sockerfria produkt? Det kommer avslöja väldigt mycket om hur bra den är.