Är sötningsmedel farligt?

Det är inte lätt att försöka välja andra alternativ till socker, världen tycks skydda sina söta kamrater i ganska stor mån. Allt från att skrämma oss från fett till att hjälpa oss att komma ihåg att man måste få unna sig något. Men hur står det då till med sötningsmedel?

Direkt som man pratar om sötningsmedel tycks folk ha en åsikt, må det vara aspartam eller något annat så har de flesta människorna hört att det kan vara skadligt. Då har man istället lärt sig att det är bättre att äta det ”riktiga” sockret än att klämma i sig sötningsmedel, eftersom det kan leda till en den ena och den andra sjukdomen. Men frågan är vad som egentligen är sant.

Det som är negativt med sötningsmedel enligt min mening (som också stödjs av studier) är att det inte riktigt botar ett eventuellt sockerberoende. Det triggar samma belöningscentrum och det ger dig bara en ersättning för det problem som du redan har. Bättre för en sån person kanske vore att hitta andra, icke söta (eller låtsassöta) källor så att man på riktigt kan kringgå det eventuella sockerberoende man har.

Det kan också höja blodsockret även om det är kalorifritt. Dvs även om det är energifritt. Men det är absolut ingenting som är säkert, och det kan man ju enkelt kolla upp med en blodsockermätare. För mig triggas inte blodsockret att höjas.

Den tredje saken som är riskabel är det faktum att om det triggar ditt sug, så kan det göra att du äter mer. Många studier tycks också bekräfta detta, att människor som dricker mycket lightläsk t.ex tenderar att ha en högre vikt än andra.

Missförstånd kring sötningsmedel är också en riskfaktor. Flera av sötningsmedlen är inte alls helt sockerfria, utan innehåller bara mindre mängder socker än andra saker. Stevia är ett sånt exempel. Även aspartam innehåller energi, men där nyttjar man en sån otroligt liten del att det är ovidkommande. Men det är viktigt att förstå vilka sötningsmedel som du nyttjar, och hur de påverkar din kropp. Min rekommendation är ICA Sötströ, som inte innehåller något socker alls men trots det smakar väldigt sött.

Vad är då fördelarna?
Fördelarna är givetvis också starka kort, det är enligt livsmedelsverket helt säkert att nyttja sötningsmedel. Nu för tiden finns också långa studier som gör att detta kan tas lite mer på allvar.

Socker gör oss tjocka, påverkar vårt humör och ger oss andra följdsjukdomar och är vi då ändå lite sugna på att dricka en Coca Cola så är ju aspartamalternativet således att föredra. Faktum är att överdriven konsumtion av sötad dryck är farligt, det vet vi, det finns det långsiktiga studier som pekar mot också. Ingenting höjer blodsockret så mycket som sötad dryck eftersom det går så fort att få i sig.

Viktnedgång är förstås också en av sakerna som vi måste ta i beaktning. Om du ersätter ett drickande av saft, läsk eller annat med aspartam så kommer du få i din mindre kalorier och självklart mindre kolhydrater vilket förstås är gynnsamt för din vikt.

Slutsatsen för mig är enkel, Man borde inte dricka sötade drycker alls. Men är det så att det ändå känns trevligt att till fredagsmiddagen eller någon varm eftermiddag inmundiga en sådan, så bör den vara av det osötade slaget. Då är aspartam ett ypperligt exempel på något som i alla fall gynnar min hälsa, eftersom alternativet inte alls är bra. Läsk är ett gift som man inte borde ge till några barn alls, men måste man nu så kan man hellre hälla upp ett glas med osötad sådan.

Hellre än Zero än en Vanlig. Men hellre vatten än någon läsk alls.
Hellre än Zero än en Vanlig. Men hellre vatten än någon läsk alls.

 

Hur resonerar du?

__________________________________________
Kolla in min och Mats Podcast, gillar du tugget här kommer du gilla tugget där också. Den handlar om allt mellan himmel och jord och heter #livet – Här finns en länk till alla avnsitt

Kommentarer är stängda.