En liten parentes innan vi sätter igång, enligt Svensk sjukvård (och flera andra länder) kan man inte bli befriad från diagnosen typ2 diabetes utom möjligen i undantagsfall. Det vi pratar om här är symtomfrihet utan mediciner. Har du fått diagnosen en gång vet du helt klart att du kan få tillbaka den. Så var rädd om dig!
85-90% av de med sjukdomen har insulinresistens. Det betyder att man överproducerar insulin för att hjälpa kroppen hålla nere blodsockret. Kroppen har över tid slutat svara förtjänstfullt på insulinpåslaget – detta går att bota. Men det kan finnas andra delar av sjukdomen som inte går att bota. Helt klart. Det kan också vara så att du endast har insulinresistens. Då bör med andra ord hela sjukdomen gå att bota. Det är klokt att vara säker på att din läkare gjort en ordentlig utredning på dig innan du stångar huvudet blodigt. Du kommer gissas att ha insulinresistens som din grund då de allra flesta patienter har det. Men har man inte utrett din insulinproduktion så vet man faktiskt inte. Be dem att kika på ditt c-peptid.
I ordning viktigast först, långsiktigt
1. Gå ner i bukfett. Bukfett ger dig insulinresistens och är starkt starkt kopplat med den här sjukdomen. Forskning visar att av typ2 diabetiker som går ner 15kg (eller mer) så blir över 80% symptom och medicinfria.
2. Sluta med rökning, och allt nikotin. Vetenskap säger att rökning ger en insulinresistens på i snitt 15% – det är givetvis väldigt bra att slippa.
3. Kroppssammansättning överhuvudtaget; Att gå ner i fettvikt ger dig en högre procent muskelvikt. Men det andra sättet att få ett bättre förhållande mellan fett och muskler är att öka muskelmassan. Styrketräning av något slag är alltså att rekommendera. Muskelmassa behöver glukos – muskelmassa som behöver glukos stjäl det från blodströmmen – blodsockret blir mindre. Men dessutom behöver en kropp med mer muskelmassa mer energi och blir således mer tålig för energiintag.
4. Mental hälsa – stressa ner, minska arbetsbördan, få hjälp med hemarbetet. Psykisk hälsa ses kopplat till både övervikt (dvs punkt 1) och diabetes överhuvudtaget. Här finns sömn med också. Sov på rätt tider på natten, och ät inte alldeles för sent. Under sömnen sköts mycket av glukosregleringen i kroppen, att ha ordning på sömnen ger stora metabola fördelar.
5. Ändra din inställning till mat, godis och njutning. Dvs försök att på riktigt förändra din syn på vad som är gott, och att hitta andra saker än saker att stoppa i munnen för att njuta.
6. Hitta en långsiktig, rimlig, meningsfull plan för hur du ska leva ditt liv utifrån kost och motion. Du kommer inte ha råd att gå upp en massa i vikt. Hållbarhet är nyckeln
I ordning viktigast först, kortsiktigt
1. Minska intaget av blodsockerhöjande mat. Observera att viss medicin inte är gjord för att du ska ta bort kolhydraterna helt. Insulinsprutor och Jardiance är två exempel där det kan vara oerhört riskabelt att plocka bort alla kolhydrater. Ha dialog med din läkare, och sluta för guds skull inte att äta grönsaker. Grönsaker är fundamentalt. Håll dina blodsockernivåer bra så snart det går. Mer om vilka värden som gäller här
2. Öka förbränningen av energi (motion, konditionsträning, styrketräning, vardagsmotion, sex, dammsugning) allt. Detta leder till direkt blodsockerminskning. Kör du lite för hårt kan det hända att blodsockret höjs dock – läs mer om detta här
3. Periodisk fasta – 5:2 dieten – längre fasta. – Idag finns det läkare som hävdar att fasta är det absolut mest potenta sättet att bota typ2 diabetes. Jason Fung är en av de läkarna. Lyssna på hans genomgångar. Idén är rätt simpel – Du har för mycket insulinproduktion för att du är insulinresistent. Genom att minska behovet för insulin så mycket som möjligt (genom att inte tillföra mat) så blir resistensen också mindre. Läs mer om fasta här
4. Ta metformin. Detta är en receptbelagd medicin som måste förskrivas av läkare, och många får gastrobiverkningar av den. Men medicinen i sig är superbra kortsiktigt (och också långsiktigt faktiskt) för den hjälper insulinresistensen. Det gör inget att du behöver ta den ett tag för att hantera sockret – tvärtom är det kanske lämpligt att fortsätta ta den även om ditt blodsocker blir bra. Tabletten har visat sig skydda mot cancer, hjärtsjukdom, för tidig död redan från 1 tabl/dag. Jag tar fortfarande metformin.
Du kan läsa mer om hur typ2 diabetes fungerar om du är nydebuterad här