Motion är medicinen vi glömmer.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/overlakaren-motion-lika-antidepressivt-som-lakemedel

Det kanske blir tjatigt det här med att prata om motion, men samtidigt känns det som att det inte tas på allvar. Den här läkaren i SVT Norrbottens intervju tycks hålla med.
”Motion är medicinen vi glömde för ingen tjänade pengar på den” är hans ordalag.
Detta är väldigt intressant, därför att det lyfts ju tankar mellan varven, tankar som kanske är lite foliehattiga, om att läkemedelsbolagen bara är ute efter pengar.

Vissa slår bort de tankarna, och vi ska inte bli allt för konspiratoriska heller. Det är funktionslöst. Men det är förstås någon sanning i det. Säg den företagare som skulle köra på om de inte tjänade pengar, det är klart att det gäller även för medicinbolagen, att anta något annat vore konstigt.

Märk väl att jag inte säger att ni ska sluta äta era mediciner för den sakens skull, men kanske att man behöver dra öronen till sig. Om ett bolag som säljer insulin och metformin skriver en kostfolder och delar ut gratis till sjukhusen, behöver man inte ta den med en viss försiktighet? Tror du att de skriver den på ett sätt så att du ska fungera med medicinen eller utan medicinen? Det är inte ens särskilt konspiratoriskt. Klart som korvspad att man anpassar detta efter de mediciner som finns i dag.

Detta vore inget problem om medicinerna var lika bra som kost och motionsanpassning, men det är dem inte. Det är dock oerhört problematiskt att bevisa det, av flera skäl. Dels behöver vetenskap sponsorer. Ingen vetskap kan göras gratis, och om jag har en produkt på marknaden så är jag förstås intresserad av att se hur den fungerar, inte hur kost och motion fungerar. Sen kan man jämföra med en kontrollgrupp, de som inte nyttjar medicin, och då ser man nästan alltid att medicinen i snitt ger ett bättre resultat. Borde inte det vara bevis nog att medicinen fungerar? Att den fungerar absolut, men kontrollgruppen har en massa människor som inte tar hand om sig, som inte går ner i vikt, som inte rör på sig, och siffrorna blir därefter.

Så hur kan du då påstå att kost och motion är bättre än mediciner? För det första ska jag säga VARFÖR jag vill påstå detta, och det är för att uppmuntra människor till förändring av livsstil. Det är syftet. Men det är egentligen väldigt enkelt att ta reda på. Varje medicin som godkänns måste i FASS visa vetenskap på hur bra de fungerar. All diabetesmedicin finns där listat, och vi ser hur mycket Hba1c förändras med medicinen. Det är knappt en tredjedel av de förändringar jag gjort på mitt långtidssocker – och jag var inte ens särskilt hög från början. Du kan läsa mer om medicinerna i fass här
Samtidigt ser vi att vikten är superviktig för diabetes – och glöm det där med BMI i alla fall var försiktig med att dra för snabba slutsatser. I forskning såg man att 50% av de med normalt bmi fortfarande räknades som överviktiga
Jag tror att vi kraftigt bör ändra sättet vi pratar om detta. Jag vet många som säger ”Sådär kan du inte äta om du inte motionerar eller tränar så mycket som du gör” OCH DET ÄR SANT. Det gäller dock alla människor på den här jorden. Hur blev motion ett undantagstillstånd. Diabetes, PCOS, Hjärt och Kärlsjukdomar, Demens, Cancer, Fetma, hur många sjukdomar behöver vi få innan vi på riktigt begriper det.
På riktigt tar det till oss.

Vi är gjorda för att röra på oss. Och ingen kan komma ifrån det.

20170622_212527.jpg