Hur behandlar vi vår sjukdom

Eftersom jag är omedicinerad, och det finns en hel uppsjö av mediciner, så tyckte jag att det kändes intressant att sätta sig in i det lite extra. Ett starkt argument för att kasta kost och motion i sjön, eller i alla fall inte ta det så hårt, är ju att det finns mediciner. Varför krångla till det liksom.

Så med hjälp av Fass Vårdpersonal, studerade jag lite mediciner för typ2 diabetes. Bara för att få en bild av vilka förändringar på sjukdomen man kan förvänta sig. Man studerar ett gäng människor, ger dem ett medeltal i Hba1c och sen kikar man hur mycket mindre Hba1c blir i snitt. Vissa tappar förstås mycket mer, och vissa mindre. Det var intressant faktiskt. Medicinerna som jag kikade på var Metformin,  SitagliptinEmpagliflozin och Linagliptin. Jag gjorde inga djupare studier, men en kan väl konstatera att värdena inte riktigt är så superimponerande. Det varierar förstås mycket beroende på hur sjuk patientgruppen är, och vilka doseringar som nyttjas. Men från 5-22 mindre i Hba1c hittar jag bland de olika kontrollgrupperna. För att titta på siffrorna själv, kom ihåg att formatet är Hba1c% vilket betyder att du måste räkna om siffrorna till mmol. Det kan du göra här

Exempel: 7.90 i basvärde ger ett Hba1c som vi räknar det på 63. Snittminskningen var 1.19 -  6.71 alltså. Vilket med vårt sätt att mäta blir 49.8 Hba1c. En märkbar, men inte tillräcklig skillnad.
Exempel: (Glyxambi) 7.90 i basvärde ger ett Hba1c som vi räknar det på 63. Snittminskningen var 1.19 . 7.90-1.19=6.71 alltså. Vilket med vårt sätt att mäta blir 49.8 Hba1c. En märkbar, men inte tillräcklig skillnad. Det är en av de större variationerna, på andra doser och andra mediciner är det inte sällan lägre. 

Det är ganska kraftfulla doser av metformin som ger de riktigt ordentliga sänkningarna, medan många mediciner sänker i snitt Hba1c med runt 10.

Jag kopplar det till mig. Jag hade 63 i långtidssocker när jag kom in, jag hade alltså hamnat på 53 om jag varit en snittpatient. Ganska långt ifrån ett friskt värde, i synnerlighet eftersom jag är så ung. Om jag minns rätt hamnade mitt Hba1c på 43 efter 6 veckor och sen ytterligare lägre efter det. Endast kost och motionsbehandling då.

Det står överallt, på alla seriösa sidor, att grunden till all behandling är kost och motion hos typ 2 patienter. Du kan säkerligen hävda att det inte stämmer i 100% av fallen, men de allra flesta. Trots detta ser vi att patienter och läkare snarare tittar mot läkemedel än något annat. Nästan alla läkemedel har samma text, bilden nedan är från FASS

kostochmotion
Har alla patienter en kost och motionsplan? För de riktigt stora skillnaderna i Hba1c kommer inte att komma från läkemedel, om det nu inte är att du har katastrofala värden, då kan läkemedel vara nog (eller om du tillhör den delen av sjukdomen som har hämmad eller kraftigt hämmad insulinproduktion) dom kommer att komma från livsstilsförändringar. Vi måste komma ihåg det.

Vi måste hjälpa varandra och oss själva att hitta ett nyttigare sätt att leva, även om det är så att vi inte ådragit oss sjukdomen med dåligt leverne, så måste vi anpassa oss efter den här sjukdomen. Jag vet inte hur många gånger jag ska läsa om människor som tar Jardiance, och nu undrar varför de fått svampinfektioner i underlivet. Eller de som tycker att dom tar ju sina mediciner och trots detta kan de inte äta det ena eller det andra. Vi måste acceptera vår sjukdom, och istället göra något åt den.

Så snart vi vet om att vi är sjuka måste vi försöka att förbättra vår situation. De riktigt stora förändringarna i hälsa kommer inte att komma från att du får rätt medicin med allra största sannolikhet utan från att du hittar rätt approach till kost och motion. Precis som det går att läsa om överallt. Precis som din läkare säger. Medicinen för oss typ2:or (i de allra flesta fallen) är det vi tar till när inte kost och motion är tillräckligt. Men så otroligt många av oss har inte ens börjat försöka ordentligt innan vi ändrar våra medicindoser.

Avslutningsvis, för att förtydliga. Jag har själv medicinerat. Jag tycker inte att någon ska sluta med sin medicin, det är absolut inte vad denna text handlar om. Jag anser bara att vi måste veta vad det är som gör skillnad. Kan vi vara utan medicin är det ju fantastiskt, såklart. Men kan vi inte det så är det inte hela världen. Men vi måste söka hälsan i vår livsstil. Vi måste tänka längre än dagens slut. Vi måste göra tid för att röra på oss ibland, och troligen minimera både snabba kolhydrater och socker. Det är jävligt tufft, jag vet. Men det är utan tvivel värt det.

Andra artiklar

Nya sättet att se Diabetes typ 2
Nydebuterad Diabetiker
Ta reda på hur din sjukdom ser ut
Vad är det för siffror som gäller?