Fet trots normalt BMI

Smalfet pratar man ju om, jag hittade en intressant studie i ämnet. Egentligen hade studien som syfte att ta reda på om BMI var ett meningsfullt sätt att mäta kroppssammansättningen på elittränande kvinnor.

Metoden var simpel, man mätte deras kroppssammansättning i en maskin som kunde få fram en fettprocent, och sen jämförde man det med BMI. Men det var inte på de elittränade kvinnorna som det mest intressanta framkom, snarare på kontrollgruppen som var 96 kvinnor med normal BMI (dvs mellan 18.5 och 25). Av dessa kvinnor så uppmätte man att 50% var att klassa som överviktiga på grund av deras fettnivåer i kroppen.

Så det här med smalfet är verkligen ingenting påhittat. Det betyder att du kan ha ett normalt BMI, tycka att du ”inte är tjock” men fortfarande vara överviktig.

Värt att notera var att inte en av kvinnorna från kontrollgruppen uppmättes som underviktig i studien.

0078828f357c2269a680e386583faea6_obese-person-clipart-clipartxtras-obese-person-clipart_1900-3236

Studien i sin helhet

Viktens inverkan på sjukdomen

Träning kan hjälpa mer än du tror