Diabetes (typ2) är nästan alltid en livsstilssjukdom.

Provocerande titel, inte sant? Men det är fortfarande så att det är det närmaste vi kan komma sanningen. Det är nästan alltid en livsstilssjukdom. Sen kan det vara så att man inte kan rå för hur livsstilen har uppkommit, eller att man varit dåligt informerad eller inte haft förutsättningarna. Jag förstår det. Det är inte skam eller skuld jag är ute efter att ge dig – det är en möjlighet till förbättring. Inte tillfriskning eftersom Svenska sjukvården inte ser det så – men helt klart remission.

Vi vet att viktnedgång gynnar människor utifrån alla hälsosaspekter, det är känt sen länge. Men för personer med diabetes typ2 kan det vara den allra viktigaste aspekten.

Många tittar på BMI och tänker att det inte behövs någon viktnedgång, men där vill jag höja ett varningens finger. Dels visar det sig att människors BMI på befolkningsnivå faktiskt minskar, och det verkar vara en koppling till att vi bara får mindre muskelmassa (och därmed har plats för mer fett innan BMI-varningen infaller) men också att många av de som har normalt BMI faktiskt lider av övervikt på grund av för stora andelar fett kring magen.

Alltså; Orsaken till sjukdomen kan i många fall, kanske 9 av 10 fall, bero på vår kroppssammansättning. Vi behöver öka muskelmassan, men framförallt minska fettmassan kring buken. Det finns en rad strategier för att göra det, och det kan vara särskilt svårt när man är diabetiker också, kom ihåg att vi oftast har överdrivna mängder insulin som kroppen svarar väldigt dåligt på. Det kan leda till ett svajjigt blodsocker, och känsla av både hunger och sug vilket förstås försvårar viktnedgången ytterligare eftersom det är svårt att sköta en kost under de premisserna.

Utan viktnedgång eller förändring av hur kroppen är uppbyggd skulle jag dock kalla det för symptombehandling, oavsett om det sker med en lågkolhydratkost eller en medicinering. Vi behöver förändra sammansättningen för att förändra förutsättningarna för kroppen, sen kan vi genom att äta väldigt lite kolhydrater ställa väldigt låga krav på bukspottskörteln och klara oss på det sättet. Men jag uppmuntrar verkligen till att bygga om kroppen på sikt – så att sjukdomens orsak och inte bara symptom blir behandlade.

46098819_10155595194741721_4990746629242880000_n

Det är många som tänker sig att deras sjukdom är unik, eller att dom ”skött sin kost rätt bra och ändå blivit sjuka” och det är en rätt vanlig tanke. Det kan vara värt att komma ihåg att hälften av Sveriges vuxna befolkning är överviktiga, och därmed kanske kan sägas inte sköta sin kost och kropp så bra. Det är dom som du jämför dig med. Jämför dig med dig själv istället!

Tillhör du den lilla andel som har en annan typ av diabetessjukdom som inte går att hantera med hjälp av viktnedgång, så kommer en insats med kost och motion ändå bara ge dig positiva fördelar. Estetiskt pratar jag inte om, även om det är en faktor, men risken för cancer, hjärt/kärl sjukdom och annat påverkas markant med hjälp av viktnedgång. Att sen lägga till både motion och träning ger dig sjukt mycket bättre förutsättningar för en frisk framtid. Gör förändringen så snart du kan!

 

Är du nydebuterad diabetiker läs mina tankar här

Mer nyfiken på vikt och diabetes läs här

Du kan räkna ut din insulinresistens själv, läs mer här

 

 

Källor:

50 % av alla tjejer och kvinnor är överviktiga trots normalt BMI


https://tyngre.se/artikel/bmi-okningen-har-borjat-plana-av-men-folk-blir-fortfarande-fetare-och-fetare/

Måttlig viktminskning kan få typ 2-diabetes att gå i remission


https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6374132