Frisk från Diabetes?

Det är flera som ställer sig frågande till detta, det beror förstås också på en del okunskap men kanske också för att det är delvis en filosofisk frågeställning. Kan man bli frisk från Diabetes? Det är viktigt att skilja på Diabetes 1 och 2 innan man svarar på den här frågan, och vi kan kalla Diabetes 1 den svåra typen och Diabetes 2 den enkla typen. Men det sagt kan vid dålig medicinering eller skötsel Diabetes 2 vara extremt farligt också, men det som skiljer sjukdomarna åt (Enkelt sagt) är att D1 patienter har ingen produktion av insulin och D2 patienter har det, antingen en låg produktion eller en övervikt som gett dom resistens mot insulin. Det betyder alltså att man inte nyttjar det insulin man har, och inte sällan är övervikt en stor del av detta. Att ha mindre muskelmassa är också negativt för diabetes, så att man rört sig för lite spelar också in.

Du då Kim, Är du frisk menar du?
Relevant fråga. Den följs ofta upp med ”men om du skulle gå upp i vikt och sen inte sköta kosten, vore du frisk då?” och det vore jag nog troligtvis inte. Men frågan är om det är så man ska se på hälsa och sjukdomar. Om man blivit utbränd men sen återgår till att ta på sig för mycket och inte ha hand om sig själv – då blir man nog sjuk igen. Om man har agorafobi (torgskräck) och blir frisk, men sen slutar att ta hand om sitt tankemönster, kanske blir asocial och sover dåligt om nätterna, ja då är man ju tillbaks igen också. Frisk och sjuk är inte svart och vitt tänker jag, och många sjukdomar idag är så mycket mer än bara några celler som delar sig åt fel håll, eller ett överskott av en det ena eller det andra som sen kan botas med ett piller. Det handlar inte sällan om livsstil och även om mentala faktorer. Diabetesen ser jag såhär, på tal om att vara frisk. Kan jag (omedicinerat) äta något som innehåller en hel del socker och sen inte gå upp överdrivet mycket i blodsocker. Samtidigt som jag efteråt faktiskt ha gått tillbaka till det normala. Vet ni vad? Det kan jag.
Jag har faktiskt stannat upp och testat detta under flera tillfällen, för jag vill vara enligt min egen definition frisk från sjukdomen. Så igår testade jag igen. En pizza som jag drack mjölk till. ”Hur kan du stoppa i dig en massa socker, du borde vara rädd om kroppen” kan man ju fråga sig, men det handlar lika mycket om trygghet som det gör om min hälsa. Jag vet att någongång ibland kommer jag att behöva äta något som inte är helt lämpat för min diét. Det kan vara för att man är ute på resa, det kan vara för att man har ett tillfälligt mental breakdown. I alla fall. Det fungerade (Obs, detta är helt omedicinerat)

Morgonens fastevärde - Bör vara mellan 4-6 för en frisk patient.
Morgonens fastevärde – Bör vara mellan 4-6 för en frisk patient.

 

Friskhet som något flytande
Jag tror det är viktigt för mig, men också för andra människor som har sjukdomar eller saker som de behöver hantera, att tänka sig friskhet som något dynamiskt och flytande. De finns gränser för vad som är sjukt och inte, men vi kommer att variera mellan dessa gränser från och till. Den sönderstressade kommer att stressa ibland. Den sockersjuke kommer att käka socker ibland, det handlar snarare om att veta vart gränserna går för sin egna kropp, och att givetvis inte passera dem.

Så nej,om jag återgår till mitt vanliga liv igen så kommer jag sannerligen inte att vara frisk längre. Om jag fortsätter med dessa pizzatester dagligen så kommer min kropp inte klara det heller. Men frågan är, du som är frisk och gör detta. Vart går din gräns.

_________________________________

Läs mer om hur jag gjorde för att bli frisk här
Läs om min syn på kcalorier här
Lyssna gärna på min och Mats podcast här
Vill du synas på dessa sidor? Jag söker annonspartners just nu, ta kontakt via mail.