Hur har du gjort?

Allright, tidigare berättade jag min story om varför jag tappat vikt. Det har alltså att göra med hälsan min. Jag blev diabetiker, och vägrade ta mina sprutor. Nu är det löst, folk är dock oerhört nyfikna på vad jag gjort. Jag tänkte därför göra en sammanställning.
Snälla välj inte att gå ner i vikt för att bli fin. Inte för att någon annan ska gilla dig. Inte för att du tror att livet blir lättare om du känner dig attaktiv.
Gör det för hälsan. Eller för din egna skull.

Jag har gått ner från ett fastesocker på nästan 10 till ett på 5. Mitt långtidssocker har jag halverat. Jag har inte använt medicin eller motion för att gå ner dom första 20 av de 30 kilon som jag gått ner nu. Samtidigt har jag också lagt på mig en del muskler. Inga mängder, men lite.
Just nu står jag på en dagsdos Victoca då min läkare gärna ser att jag går ner mer i vikt än jag redan gjort, jag testar det som ett expreriment. Medicinen har hjälpt mig med 5kg. Motion ytterligare 5till.
Vill du läsa mer om min sjukdomsresa så klicka här

Allt som står i det här inlägget är min version vad jag gjort med min kropp. Det kanske inte passar din. Det kanske rent av är livsfarligt. Jag låter dig själv ta ansvar för det.

 

12299183_911727828917423_5905416475712804528_n
Årets spelare 2015. Diabetes typ2. Smärta i kroppen och väldigt ostabilt humör. Sexuella biverkningar och allmänt missnöje.

 

 

 

Jag säger inte att alla är det, men många av dom som är överviktiga är sockerberoende, och så är jag inget undantag heller. Först måste den där jävla sjuka relationen till socker bort men innan det måste du avsockra dig själv. Behandla socker som en jävla drog som det är. Finns en anledning till att man nyttjar glukossprutor på spädbarn som smärtlindring. Som tröst. En avsockring tar ett par veckor och suger. Rakt av. Du måste hålla dig borta från alla självklara sockerkällor som flingor, mjölk, godis, frukt, bröd, pasta, ris osv. Men också de som har gömt socker i sig, och du kanske inte kände till. Kaviar kom jag att tänka på nu, men mycket bröd har väldigt lögnaktiga namn och verkar nyttiga också. Alltså måste du samtidigt få koll på lite näringslära. Du vill aldrig någonsin äta något som har kolhydrat som sin största energikälla, och helst vill du att dina måltider ska innehålla maximalt 10% kolhydrater, och att resten ska komma från fett och protein.
Här är det viktigt att förstå att kolhydrater ska stå för 10% av energin från fett protein och kolhydrater sammantaget. Innehållsförteckningen som du läser på en matvara beskriver hur många procent av 100g som är kolhydrater, fett och protein, men en matvara innehåller mycket mer. Så du måste själv räkna på det.

 

Låt oss göra ett exempel:

Mjölk innehåller 3.5g kolhydrater, 3g fett och 3g protein per 100g. Ett otränat öga kanske tänker sig att 3.5% kolhydrater är ju perfekt. Men vad du måste göra är att lägga ihop alla 3, fett, protein och kolhydrater. Då får du totalt 9.5g eller hur? Sen delar du med kolhydraterna, dvs 3.5/9 som blir 38%. Mjölk består alltså nästan till 40% av kolhydrater. Ingen bra sak att smaska i sig alltså.
Nötter kanske består av 40g fett, 20g kolhydrater och 20g protein. Då utgör kolhydraterna 25% av matvaran. Det betyder att nötter håller sig på en rätt hög nivå, men kan vara ett fullgott alternativ för att t.ex ha till ett fredagsmys.
Plocka bort all låtsasfett, och sluta oroa dig för vad som är mättat och inte, fokusera istället på att äta naturligt fett. Lätta och Margarin är rena giftet, håll dig till riktigt smör, och bregott, och ät aldrig någonsin lättprodukter. Du vill ha fett i din mat för att det är meningen att du ska bli mätt av maten. Det ska inte vara ett straff att gå ner i vikt, för då blir det en mental sak, och även om du har världens starkaste psyke så kommer du tillslut att inte palla mer, kanske en kväll, kanske en vecka, och då är vi tillbaka på ruta 1.

Recept du kan leta efter finns inte sällan under taggen ”LCHF” på nätet eller i böcker. Var varsam dock, för många gör ”varianter” på LCHF och lurar in en hel del sötade saker endå, och det blir svårt att tappa vikt om du ändå fortsätter att smygäta socker.

 

Här kommer en lista på vad du kan äta. Den är stulen av kostdoktorn.se som är en riktigt bra sida för att skaffa sig djupare kunskap om lchf

Ät gärna

 • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
 • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
 • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
 • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs innehållsförteckningen för att hitta kvalitetsprodukter eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
 • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
 • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
 • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
 • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

  Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis
Perfekt mat för någon som passar sig för kolhydrater. Nyttigt kött, detta var en biff från en älg. En ljuvligt god beasås och grönsallad till det.
Perfekt mat för någon som passar sig för kolhydrater. Nyttigt kött, detta var en biff från en älg. En ljuvligt god beasås och grönsallad till det.

Att sockret försvinner ur din kropp kan ge dig huvudvärk, trötthet, yrsel. Se det som avgiftningssymptom, för det är precis vad det är. Kroppen din måste också lära sig att nyttja fett som energikälla vilket den troligtvis inte är särskilt van vid, så det kan dippa lite. Efter ett par veckor stabiliseras det dock, och då kommer ditt blodsocker plötsligt att bli väldigt stabilt, framförallt inte högt, och på det sättet kommer du mycket mer sällan känna dig sugen på något, eftersom din kropp redan är tillfreds med nivåerna.

Ät när du vill och ät dig mätt. Enkelt va? Sålänge som du inte proppar i dig en massa kolhydrater som ändå inte mättar särskilt mycket så kan du lita på din kropps egna mättnadssystem. Det är viktigt att känna sig mätt om man ska må bra.
Drick mycket vatten, för kolhydrater innehåller i regel MASSVIS med vatten och du kommer att bli väldigt törstig, om du inte upplever det så så kommer fortfarande din kropp att få i sig mindre vätska, det i sig kan påverka din toalettgång, och du vill inte skita torrt, så ha med dig en flaska så att du vet att du får i dig ordentligt, särskilt i början.

Börja motionera sen, inte direkt

17149059_10154151622506721_180692324_o

Att göra om vanor som är kopplat till en sån central del i livet som mat är en stor förändring nog. Motion är inte heller särskilt effektivt för att gå ner i vikt, om du redan motionerar så ska du fortsätta med det. Men är du en latmask just nu och har tänkt dig att börja så få koll på att du äter ordentligt först. Att lägga till träning samtidigt som du plockar bort en massa kolhydrater kan bli en svår omställning, och det är bra att ha ett stabilt blodsocker innan du börjar träna eller motionera. Som sagt, detta är om du inte redan gör det. För du vill inte ta bort motion. Motion är grymt bra för kropp och själ, så egentligen kan man säga gör vad du vill för typ av träning. Men för snabba hälsoeffekter både på sinne och kropp är löpning utan tvekan det som är allra bäst. Skidåkning, kanske simning. Men du vill få upp pulsen och du vill känna dig trött efteråt. Långa promenader kan vara ett sätt att börja på men ha som mål att kunna jogga. Det är jättebra för hälsan.

Att gå på gymmet är lite klurigare när man äter kolhydratsfattigt och det kommer du att märka. Sänk repetitionerna och öka vikten för att bibehålla din styrka. Vissa som äter lite kolhydrater tillför också magnesium för att det tycks öka deras förmåga att träna hårt.

Sist, men inte minst; Hitta ditt sätt att unna dig något gott, utan att missunna dig själv god hälsa. Jag föredrar att äta glass när jag tycker att det är helg och fest, och att dricka rött vin. Vinet söker jag i hyllorna där >3g/l är. Då vet jag att jag inte får ett oerhört sött vin, och kan må bra av det. Jag är en extrem godisråtta, och nu för tiden kan jag faktiskt äta lite godis också, men på första året skulle jag inte rekommendera det till nån. Det messar upp din metabolism och, är det så att du är beroende av socker, så kommer du triggas igång att återgå. Men glass fungerar bra för mig, kanske för att trots att det innehåller mycket socker också innehåller både fett och protein. Det är svårt att föräta sig på glass, jag sa SVÅRT, inte omöjligt. Nötter kan också fungera. Men både nötter och glass är produkter som innehåller mycket socker och därmed kolhydrater och ska därför behandlas som det. Annars finns det något som heter salamistickers, och sen även om inte sötningsmedel är något man ska äta mängder av så kan det rädda en kväll från vanligt socker när lusten faller på. Varför inte baka chokladbollar och söta dem med låtsassocker? Hitta din nisch. Det är viktigt att mat får fortsätta vara roligt och spännande tror jag, och att man får njuta. Känns det som att du inte kan hitta på något att äta så är det bara för att du inte har tillräcklig kunskap. Nästan allting går att äta med ett lchf tänk, jag garanterar dig. Vissa saker är inte alls lika goda, och det är tråkigt, men andra saker kan smaka fantastiskt. Lycka till med din resa om du tänkt dig att göra en!

 

unnamed (2)
Podden som jag och Mats har handlar om det mesta Kika in den när du ändå är igång!

 

 

 

Kommentarer är stängda.