Sluta räkna kalorier

”Så länge som man bränner mer energi än man stoppar i sig så går man ner i vikt” 

Ni känner igen mantrat. Det stämmer helt och hållet. Men ändå menar många, däribland jag, att det är bortkastad tid att räkna kalorier. Varför?

1.
Olika kroppar bränner olika mycket
Vissa kroppar kommer att ha en högre förbränning, och andra kommer att ha en lägre. Att då försöka följa ett allmänt mått på hur mycket energi du behöver, eller du inte får gå över kommer alltid bara vara en chansning, bara en mer eller mindre kvalificerad sådan.

2.  Olika dieter bränner olika mycket
Tittar man t.ex på en lågkolhydratsdiet så har tester visat att man kan ha en så pass stor variation som 300 kcal per dag i skillnad, på samma person, om denne äter lågkolhydrat istället för vanliga tallriksmodellen. Återigen, det varierar.

3. Förpackningarna är inte helt korrekta
Det finns förstås en felmarginal som är accepterad när det gäller maten, och den kan vara så stor som upp till 20%. Ganska mycket felmarginal hey? (Enligt FDA, vet inte om det är samma felmarginal på Svenska/europeiska förpackningar)

4. Fett blir otroligt missvisande
Fett innehåller mest kalorier per gram om man jämför med kolhydrater och protein. Men fett har också en förmåga att ta ner insulinproduktionen som i själva verket kan hindra dig från att gå upp i vikt.

5. Hur naturlig din mat är räknas inte in
En lokalt producerad köttbit och grönsaker från landet jämfört med att man köper en färdigrätt med massor av andra skumma saker i sig kommer inte att skiljas något alls i kalorier, men det finns många forskare som menar att ”riktig mat” – ursäkta uttrycket – påverkar dina insulinnivåer mycket mindre än vad samma kalorier hade gjort i halv eller helfabrikat.

6. LCHF
Många som äter eller har ätit LCHF vittnar om samma sak – de har ätit mer kalorier än innan men tappar ändå vikt. Detta kan givetvis förklaras med att man upplever att man äter mer, eller så stämmer deras historia.

Problemet med kost idag är att det tycks finnas både seriösa och oseriösa studier som pekar åt flera håll. Huvudanledningen till att jag inte räknar eller har räknat kalorier är förstås för att det fungerat för mig, men under resans gång har jag hittat flera argument (ovan) som säger samma sak, det har förstås gjort att jag känt mig än mer motiverad. Sen har du givetvis den praktiska biten, att slippa väga och räkna på all mat. Svårt nog att hålla sin diet när man ska hälsa på folk eller ära på restaurang.

Just eftersom det är ett sånt exakt begrepp men vi egentligen inte som människor kan förstå vilka variationer som gäller just oss, eller gäller just vår kost, så vill jag säga ”- Skippa kaloriräknandet” och fokusera istället på VAD du stoppar i dig.
Riktiga naturliga råvaror är det absolut viktigaste. Sen behöver du hitta variationerna som passar dig och din kropp, men en bra tumregel tror jag är att vi äter alldeles för mycket kolhydrater och socker.

Läs om hur jag blev frisk från Diabetes 2 här

Observera att jag inte är någon läkare eller egentligen har någon adekvat utbildning kopplat till kost. Allt som står på den här sidan kan vara fel. Lämna gärna en kommentar om dina tankar här under!

 

För ett gott skratt, och en stor del allvar ihopkopplat till detta vill jag rekommendera den pod som jag är med och producerar. Alla avsnitt finns här

Kommentarer är stängda.