Lågkolhydratkost för diabetiker – vad ska man tänka på?

Innan du läser den här texten kan du ha nytta av att förstå att det finns variationer i kostråd för en kort period där viktnedgång är målsättningen och att hålla en kost resten av livet. Du kan läsa mitt resonemang om det här


Vilka fördelar innebär lågkolhydratkost?

Snabb minskning av insulinresistensen – detta kan vara det viktigaste och det som gör att många människor trivs med kosten. När du har ätit lågkolhydratkost i bara en dag så har insulinbehovet minskat avsevärt i din kropp. Det innebär att också insulinresistensen minskar. Med det kommer du att bli piggare, mer fokuserad, mindre inflammerad och också få ett lägre blodsocker.
En kost som bidrar till minskat energiintag (ofta) – Om lågkolhydratkosten innehåller mycket naturliga råvaror, och ”riktig mat” det vill säga oraffinerade livsmedel som exempelvis ägg, fisk, fågel. kött, grönsaker, rotfrukter, så kommer vi automatiskt att äta mindre. (1)
Minskat sug efter socker och mat – Det är ett resultat av att insulinresistensen minskar. Detta hjälper många att faktiskt klara av att hålla i sin kost en längre stund. Det blir lättare än att försöka stå emot kaskader av sötsug som drabbar patienter med diabetes ofta.
Mer näringsrik mat – Ersätter du exempelvis makaroner med något från växtriket, nästan vad det än må vara från grönsakshyllan så kommer du att få i dig mer näring. Det är toppen!
Människor slutar äta bröd – Detta är garanterat en av de största fällorna för diabetiker, och alla andra människor också. Många och goda mackor på kvällen förstör blodsockret, och leder till viktuppgång och annan hälsa.

Vilka nackdelar innebär lågkolhydratkost?

En riskabel kost för den som äter mediciner som kan ge lågt blodsocker – eftersom du inte äter särskilt mycket kolhydrater så är det inget att rekommendera i kombination med exempelvis insulin. Därmed är det inte sagt att det är omöjligt att kombinera, men det är möjligtvis mer riskabelt.
Man överskattar problemet med kolhydrater – Exempelvis innehåller en morot ganska mycket kolhydrater. Många lågkolhydratkoster demoniserar kolhydrater. Det får stå för dessa personer, men jag är övertygad om att det inte är kolhydraten i sig som är problemet, utan i vilken form som man får i sig den. När vi raffinerar kolhydraterna, som att koka en potatis och sen mosa den, så går det fort ut i kroppen. Fast att äta kolhydrater i sin naturliga form är troligtvis inte särskilt dåligt. Det blir en obalans.
Man underskattar hur dåligt mättat fett är – En gång i tiden var ju hela världen rädd för fett. Det visade sig vara en överdriven rädsla, för vi kan äta en del fett i vår kost. Tyvärr har många lågkolhydratskolor låtit den slutsatsen gå hela vägen till att mättade fetter är helt ofarliga. Det är tvärtom mot vad vetenskapen säger.
Man glömmer totala energiintaget – som jag nämnde innan är det många som äter mindre när de äter lågkolhydratkost. Fast alla gör inte det. Att äta för mycket mat, oavsett vilken diet, leder till viktuppgång. LCHF:are som bakar mycket med exempelvis mandelmjöl (väldigt raffinerad produkt) eller äter för mycket smör och annat energirikt kanske får bättre blodsockervärden, fast på lång sikt kommer deras sätt att äta (precis som all annan överätning) göra dem sjukare.

Hur ska man äta lågkolhydratkost då?

Det är givetvis upp till var och en, fast det finns några tumregler som jag anser att även din läkare ska förstå och hålla med om.

1. Det spelar inte jättestor roll hälsomässigt hur din diet är utformad, om den låter dig gå ner i vikt. Så du bör kunna äta kosten för att gå ner i vikt, eftersom det är så väldigt viktigt.
2. Protein bör vara ditt huvudsakliga mål när du äter. Proteinet behöver kroppen för att återhämta sig. Det mättar bäst per kalori och det är krångligt för kroppen att göra om det till blodsocker. Vid viktnedgång ska du äta ordentligt med protein.
3. Fett finns det forskning om. Välj mer omättade och fleromättade fetter när du kan. Du behöver inte äta en massa extra fett, men du behöver äta lite fett eftersom du plockar bort mycket annan energi.
4. Raffinerad mat är det som du ska passa dig för – Det innebär en hel del kolhydratrika livsmedel. Makaroner, pasta, ris, mos, kokad potatis, Quorn, matvete, havregryn, sådana saker som hanterats i fabriker många gånger, kokas länge, eller finfördelats. Den absolut värsta är bröd. Fast här finns också proteinbars, bacon och mandelmjöl. Dessa saker leder också enkelt till överätning.
5. Var inte rädd för några grönsaker eller rotfrukter – men om du upptäcker att du bara vill äta morötter kolla så att ditt blodsocker klarar av det.
6. Ät stora mängder grönsaker till varje måltid – Där finns näringen, där finns fibrerna, och där finns motståndskraften för sjukdomar också. Dessutom bukfyllnad=mättnad
7. Går du inte ner i vikt? Räkna kalorier – Låt ingen lura dig att kalorier inte spelar någon roll. Det är fortfarande det mest effektiva sättet att förutspå viktnedgång på.Alla fyra bilder skulle kunna vara lågkolhydratkost, men det är givetvis rätt stor skillnad på hur nyttiga dessa är. Du kan säkert gissa vilka tallrikar som är nyttigare, och även godare.

För skulle det vara så att genom att ta bort makaroner så äter man onyttigt, så ska jag sluta skriva om reversering, skriva överhuvudtaget faktiskt. Det är givetvis inte alls rimligt. Fast om man tar bort något från tallriken så behöver man också lägga till något. Vad du väljer att lägga till kommer självklart avgöra hur bra kosten är.

Är det mestadels smör, grädde, ostar och chark? Då kanske det inte är så hälsosamt som du hoppas, trots att blodsockret minskar. Fast är det sparris, tomater, solrosfrön och olivolja kanske det är dunderbra.

Alldeles oavsett : Om du går ner i vikt är du på rätt väg i vilket fall som helst, så du kan fixa dina dietproblem om du har sådana när du är färdig. Att gå ner i vikt är för den insulinresistenta diabetiker den enskilt viktigaste förändringen du kan göra.

Referenser:
1. Ultraprocessad mat gör att människor äter för mycket — Tyngre

Lämna en kommentar