Kostråd för reversering kan inte vara samma som för resten av livet

Du kanske har gjort en gastric eller känner någon som har gjort det? Dessa personer får i många fall dricka lågkaloridryck för viktnedgång under ett visst antal veckor. Intaget av kalorier är extremt lågt, ibland mindre än hälften av energin som en människa behöver. Det ger snabba resultat. Det är läkare som står bakom det.

Men ingen läkare skulle rekommendera människor att leva på den soppan resten av livet. Det är olika saker.

Det tillhör konsenus, alltså det som de flesta forskare och läkare håller med om att HUR man äter vid viktnedgång är sekundärt. Exempelvis skriver internetmedicin om just det

Det beror på att viktnedgången är så väldigt viktig. Den är så viktig för människor att vi söver ner dem och förändrar deras anatomi för att de ska gå ner i vikt.

Ändå oroar sig människor för faran med lågkolhydratkost. Det finns fortfarande väldigt många som inte törs plocka bort kolhydrater för att någon, ibland även vårdpersonal, har sagt att det är riskabelt eftersom det saknas ordentliga långtidsstudier. Det är sant. Jag kan inte garantera dig hur bra det är att plocka bort kolhydrater eller hur mycket kolhydrater man ska plocka bort. I långa loppet.

Men kortsiktigt, om det innebär att du går ner i vikt, så är det väldigt bra för din hälsa. Det är så väl forskat och dokumenterat att vi inte ens behöver prata om det mer. Det är så även för helt friska individer att tunna ur lite på magen är i stort alltid gynnsamt.

Varför äter så många lågkolhydratkost då, om det är riskabelt?

Nu har vi förhoppningsvis rett ut att faran som eventuellt skulle finnas där handlar om långa perspektivet. Fast folk fortsätter ju att äta det. Det får man givetvis välja själv, men jag kan fascineras av tanken att en måltid utan makaroner plötsligt skulle vara ohälsosam. Det finns inget som helst logiskt i det.

Däremot bör även den som äter lågkolhydratkost respektera råden kring fettsorter. Det är fortfarande väldigt väl belagt att människor får bättre hälsovärden av att byta ut mättade fetter mot omättade och fleromättade fetter. Så det borde alla försöka med.

Anledningen till att jag rekommenderar det för att få ordning på sin diabetes är väldigt enkel. Det gör allting mycket lättare. När kroppen är insulinresistent blir vi tröttare, hungrigare mer skadebenägna, får mer inflammationer, får större risk för depression och ångest. Det är bara några av symptomen. En genväg till att få ner höga insulinnivåer är att minska behovet av hormonet. Det gör man enklast genom att inte äta alls. Fast det är väldigt svårt att leva så, minskar man kolhydraterna rejält får man också en kratig reducering av insulin. Det är därför.

Vill du sen återgå till mer normalkost efter att du blivit symptomfri så kör hårt. Det har jag också gjort.

Men nog är det otroligt konstigt, att människor inom vården säger att det kan vara ohälsosamt på sikt att hoppa över makaronerna, men samtidigt inte har några problem med att rekommendera patienter att operera sig på ett sätt så att de inte kan äta för mycket

Verkligen konstigt

healthy man people woman
Photo by RDNE Stock project on Pexels.com