Hur ofta ska jag kontrollera mitt blodsocker?

(Gäller Typ2 diabetiker utan insulin)

Först och främst kan det vara meningsfullt att sätta sig in i vilka värden som gäller för att veta vad man ska försöka sikta på för målvärden. Blodsockret stregrar olika snabbt och för att förstå det bättre kan du läsa om t.ex glykemiskt index här eller om du gillar beräkningar har jag en annan tes här om hur blodsockerhöjningar går att gissa sig till baserat på innehållet i maten

 

Hur ofta ska jag kontrollera mitt socker?
Detta är en intressant diskussion, vissa vårdgivare hävdar att det inte finns någon mening med att kontrollera ett socker eftersom man inte riskerar att bli låg om man bara metforminbehandlas. Detta är korrekt, och en bra kunskap att ha med sig. Det finns mycket okunskap som gör oss mer sjuka och en av dem är att vi tror att blodsockret kan bli farligt lågt för att vi är diabetiker – men det är medicinen som skapar det problemet.

Ett annat argument för att inte mäta är att man skapar stress hos patienten. Likt vågen blir blodsockermätandet en jättestark stressfaktor där man hela tiden strävar och analyserar sitt socker, försöker få det bättre. Dessa personer hamnar inte sällan i att de förklarar allting i sitt mående utifrån blodsockret. Vilket förstås inte stämmer. Blodsockret är en liten faktor i hur vi mår.

Men vilka är fördelarna med att kontrollera sitt socker då? Det uppenbara – Hur mår jag – för ett stort problem med diabetes är att man inte bara kan känna efter hur man mår. Upplevelsen av att må bra är inte alltid rätt – dvs vi kan ha rätt dåliga sockervärden och ändå må väldigt bra. Därför behöver vi förstå hur vi faktiskt ligger till.

Den andra fördelen, som jag ser som den allra viktigaste för att kunna få till ett bra kost och motionsprogram är att kunna se hur kosten påverkar blodsockret, och hur motionen gör detsamma. På det sättet kan vi skapa oss en hållbar livsstil, det är nästan omöjligt om man inte mäter värdena. Dessutom är sjukdomen föränderlig och man behöver följa den hyfsat bra i alla fall. Vid viktnedgång t.ex tål man mycket mer avsteg, mer kolhydrater. Vid sjukdom kanske det är tvårtom.

Så hur ofta ska jag kontrollera sockret?
Jag tycker ärligt talat att till en början bör man kontrollera rätt ofta. Fasteblodsockret är ett bra sätt att följa sin sjukdom, och att fortsätta kontrollera sitt fastesocker dagligen tycker jag minst att man ska göra första året. Sen kanske mer sällan. Samtidigt tycker jag att de första månaderna bör man kontrollera sockret efter varje nytt intag av mat, och förslagsvis skriva ner det så att man får en bild av det.

Sen kan man efter några halvår kika igen om man får samma reaktion av maten, men det är ju speciellt i början som vi behöver snabbt få ordning på sockret så att vi kan läka vår insulinresistens, och (troligtvis, i alla fall 90% av oss) få ner kroppsvikten. Detta är väldigt väldigt svårt att göra om man hela tiden är sugen / hungrig, och ett okontrollerat blodsocker är inte sällan kopplat med just det.

En gammal bild, då hade jag ätit två stycken kex. Hade int ens i min vildaste fantasi kunnat tro att det höjde sockret så mycket. Idag blir nästan aldrig sockret över 6.
En gammal bild, då hade jag ätit två stycken kex. Hade inte ens i min vildaste fantasi kunnat tro att det höjde sockret så mycket. Idag blir nästan aldrig sockret över 6.