Mindre insulin, och mindre blodsocker

Vilken fin julklapp jag fick med mina blodvärden. Inte nog med att mitt blodsocker nu för tiden ligger nära 4 på morgonen ofta, mina insulinvärden har också tagit ett ytterligare steg neråt.
hej
Som ni ser har jag varit inom referens för detta i ett helt år, men har ändå känt att med så pass höga värden i blodsocker borde insulinet inte ligga så högt. Alltså, det optimala är ju att kroppen svarar till 100% på det insulin som pumpas ut och blodsockret håller sig lågt. Sen ska vi komma ihåg att det betyder inte att man ska ha minst i referensen, men kanske att det är klokt som diabetiker att hellre satsa på ett mittenvärde än ett ”nästan för högt”. Detta är bara min egna åsikt, och det behöver man inte ta någon hänsyn till om man inte vill.

Under detta år har mitt Hba1c ökat med 3 enheter något som jag ser som helt normalt då jag återgått mycket till normal kost. Jag äter vanligt bröd, frukt och andra saker som jag inte ätit tidigare. Dessutom har jag gått upp 5-6kg, visserligen med muskelmasseökning men också en del fett. Det har alltså inte varit ett superoptimalt år om man tittar på diabetesen rent allmänt, jag har en lite mer avslappnad inställning till det. Men jag tränar mycket och hårt, och det verkar som att tre år efter diagnos kan jag alltså fortfarande förbättra mina värden och det känns superbra.

Det konstiga med Svensk diabetesvård är att man inte studerar c-peptid eller insulinnivåer mer än man gör. Det är inte ologiskt att anta att insulinproduktionen kan vara väldigt belastad och att man har okej värden, vilket innebär att man inte träffat roten av problemet – insulinresistensen. Nej, jag röstar för att kolla c-peptid och följa upp detta åtminstone årligen. Det är ett billigt prov och det ger en djupare förståelse för diagnosen som man har. För vissa har problemet åt andra hållet – att c-peptiden – eller insulinnivåerna helt enkelt är för låga. Det är en kunskap som patienten behöver ha så att denne inte stångar sig blodig med att få bättre insulinresistens, då värdena inte går att få hur bra som helst utan att få hjälp med mediciner. Vill inte din läkare ge dig det här provet bör du sätta press på hen, och sen kanske i förlängningen finansiera provet själv. Det finns alternativ. För den som har koll på sitt senaste c-peptid och samtidigt ett fastesocker kan ni läsa här – ett vetenskapligt sätt att beräkna sin insulinresistens. Den är kanske inte nödvändig, för egentligen är det simpelt. Du vill ha lite insulinproduktion och samtidigt lite blodsocker.
IR-HOMA2 heter den standard som vetenskapen nyttjar för att mäta ens insulinresistens i olika sammanhang. Då tar man hänsyn till blodsocker och insulinnivåer och mattematiskt försöker beräkna ens känslighet för insulin.

Jag hade 4.5 som värde i det vid diagnos. Man bör ligga runt 2. För ett år sen låg jag på 1.7 typ och idag runt 1.2 – väldigt mycket bättre alltså. Jag är superglad över detta, och hoppas att ni kan dra nytta av det här sättet att se på sjukdomen för att förbättra era värden.