”Fuck fortnite”

Jag har pratat om det här med spel tidigare här men nu blir det mer fokuserat just på spelet fornite. 

Det har ju mer eller mindre eskalerat i diskussionerna kring fortnite. Särskilt påkallar man då att det skulle göra ungarna dumma, eller att deras syn på våld på något sätt skulle förändras. Det finns en stor oro bland föräldrar, och jag tänkte vara lite extra övertydlig i det här inlägget. Först vill jag bara säga att Fortnite inte ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men jag vill ändå ta rygg på spelet, som i sammanhanget är väldigt oproblematiskt.

Det första jag undrar är, ni som förbjuder spelet för era barn. Var era föräldrar motståndare till hårdrock och rollspel? Trodde de också att folk som lyssnade på W.A.S.P skulle bli satanister, eller tillhör ni den andra skaran? Som såg hur förstörda och ödelagda ni blev på insidan av dessa saker och nu ser samma fara i Fortnite? Jag är genuint intresserad.

När det gäller normalisering av våld är fortnite utan tvekan en del av problemet, man skjuter ju på varandra. Men det är väldigt långt ner på listan av saker som normaliserar våld, för min del. Det borde vara det för din del också.

För det första är liksom våldsnormaliseringen redan gjord, du kan inte starta ett youtubeklipp knappt utan att få reklam för en våldsam film, än mindre om du går in på en nyhetssajt. Där finns allt från vikthets till våldsnormalisering rakt framför ögonen på dig, och problemet med det är att det faktiskt är sant. Det är visserligen vinklat, men du kan inte hävda att det är påhittat, att det är fantasi. Barn  (i rätt ålder) är fantastiska varelser som förstår skillnaden. Men när det gäller tidningar, och nyheter så är det fortfarande sant.

fightsSupertillgängligt ligger slagsmålsfilmer som privatpersoner filmat på Youtube. Här kan vi snacka grafiskt våld. Nej, riktigt våld.

Detta är förstås bara ett exempel. Men jag tog något som är svårt att reglera. Youtube och Aftonbladet. Simpla saker, eller hur? Vad tror du sen händer i de andra spelen? Många spel spelas hemma hos mig, och det som verkligen påverkar mig, och barn, är när folk är elaka. Det sker i FIFA 19 – i precis samma utsträckning som fortnite. Fel av mig, det sker mer. För i fortnite kan du bara prata med dina teammates. Det är i alla fall det man gör. I många andra spel kommer motståndarna håna dig, hata på dig, och hota dig. Det sker varje dag.

Vill du verkligen skydda dina barn från en våldsnormalisering rekommenderar jag att helt förbjuda internet. Det är, på riktigt, det ända sättet att kringgå det. Att säga till dem att de bara inte får spela fortnite är ett typexempel på hur du kan skapa en jättelucka till din unge. Den här ungen kommer tycka att du är dum i huvudet. Det gör förstås ingenting, det gör mina mellan varven också. Men när de de sen kikar på det jag pratat om, kanske pratar med sina kompisar om det. Så får de reda på att fan farsan kanske inte var så mycket ute å cyklade ändå, så då går det över. Men att förbjuda fortnite är inte bara lika dumt som 80-tals föräldrarna som förbjöd hårdrock och rollspel. Det är dummare.

Fortnite innehåller inget grafiskt våld alls. Nada. Det kommer upp en siffra när man träffar motståndaren som anger hur bra träffen var. Syftet är inte mordiskt eller blodigt. Syftet är att besegra motståndarna.

Såhär ser det ut när man dödar någon i fortnite. Siffrorna i mitten av bilden anger hur bra träffen var.
Såhär ser det ut när man dödar någon i fortnite. Siffrorna i mitten av bilden anger hur bra träffen var.

Jag hörde på radion att det var ”oroväckande” att det gav en sån kick att vinna. Det var min son som berättade det. Har ni sysslat med barn och idrott någongång? Eller skojar ni? Det är som att allt vanligt sunt förnuft glöms bort bara för att det är ett spel.
Jag har haft spelare i mitt lag, detta år, som flera timmar efter en förlorad fotbollsmatch kan gå med hängande huvuden och vara påverkade. Eller motsatsen, verkligen stendigga att få göra ett mål. Tror vi att det är farligt i spelet, borde ju idrotten problematiseras på samma sätt tänker jag.

fenerbahce-riot-570x285Fans under en fotbollsmatch. ”Top 10 värsta riotsen inom fotboll”. Någon sån lista finns inte inom e-sport. Det har nämligen aldrig hänt. Normaliserat?

Det finns dock ett argument kvar som är till er fördel. Det är att ni tar bort spelet för att det inte är lämpligt för erat barn, det är helt fine. Det har jag massvis med respekt för. Det är en individanpassad regelbok, precis som alla barn ska ha, och är det så att ni inte klarar av att kontrollera ungarna för att de spelar fortnite, eller när de spela fortnite så ta för all del bort det. Att vara vuxen är det inget jag ska döma dig för.

Men att det blir problem runt spelet är många föräldras argument också. Vilket man tycker att är så svårt att förstå eftersom det är ett spel. Det är också en sysselsättning. När man är med sina ungar på fotbollsplanen och spelar så upptäcker man att man bråkar om regler, om bollen verkligen var inne, om det inte var lite väl hårdhänt osv, listan kan göras hur lång som helst. Självklart kommer samma diskussioner att uppstå med barn på nätet. Vems lootbox var det, tog du just min poäng, varför är du oschysst.

Och normaliseringen, jösses alltså, har ni samma resonemang när lillpojken leker att bilarna krockar? Tror ni att krockar kommer normaliseras för honom, och att han i ett senare skede av livet blir en sämre bilförare på grund av det? Gissningsvis inte.

Reglera datortid, se till att ungarna är utomhus, att dom idrottar, att dom leker med varandra, att dom inte spenderar för mycket tid framför en skärm. Ställ krav på hur de ska bete sig med och mot varandra i spelvärlden också, och var med era barn. Var med dem i det som de gillar att göra. Låt dem visa er deras värld. Reglera vad de spelar utifrån hur de mår av det – hur roligt de har, hur meningsfullt det verkar vara för dem. Men reglera det inte utifrån någonslags allmän sanning att Fortnite är ett farligt spel. För det är det inte. Jag lovar.

Fortnite_BR_Key_Art_w_Logo_ENG.0