En blodsockerdag

Det finns mycket svårhigheter gällande mat för oss diabetiker. Det är inte så att du inte får äta en viss sak, eller att det är solklart vad som ska ätas. Men metabol kontroll är utan tvekan superviktigt. Det betyder att inte sockret går för högt eller för lågt. Att det är stabilt, och att det inte totalt sätt blir ett för högt värde.
Jag tänkte ”Jag mäter en dag, och kollar, så får ni se vad jag äter, vad jag haft för aktiviteter och få en liten inblick i mitt resonemang”

Jag börjar med ett fastesocker, det visar 5.0 mmo/l och jag tar ingen hänsyn till det värdet när jag börjar med frukosten. Jag vet dock om att under gårdagen körde jag ett stenhårt benpass (som känns idag) och jag ska träna hårt idag med. I alla fall en timme på gymmet. Sen kommer en annan faktor in, barnen, dom vill ha havregrynsgröt. Något jag inte äter så ofta. Men innan ett träningspass känns det finfint.

Frukost
50g havregryn
3st stora stekta ägg
1 dl Mjölk
Low Carb Raspbarry jam. 15g

frukost
Träning sker ungefär 1 timme efter att jag käkat det där. Träningstiden är 70 minuter med relativt låg puls. Jag tränar mindre muskelgrupper på gymmet, men lyfter tungt. Efter det kör jag ett extra proteinintag i form av vassleprotein, lite mjölk och vatten. Det ger mig 28g protein och 7g Kolhydrater samt 4 gram mjölk. 181 kalorier.

Jag tar ett blodsocker två timmar efter frukost och efter träningen och sockret ligger på 5.6. Träning och havregrynsgröt är två saker som höjer blodsockret, men nivåerna är finfina. Jag har dessutom hunnit dricka av min proteinshake, så det är ett värde jag är supernöjd med. Det värdet är också dagens högsta värde, det brukar vara så just efter att jag tränat. Tränar jag hårdare (typ löpning) så kan värdet vara närmare 7.

Då blir det dags för nästa mål mat. Som är ett lagat mål med fläskkarrégryta. Jag har lök, blomkål och paprika i. Kokar i grädde. Steker i smör. Jag äter inget tillbehör.

mål2
Supergott! 2h efter maten är mitt blodsocker 5.2

Innan det är dags för middag hinner jag med lite mer rörligare aktiviteter än vanligt. Jag är vanligen en kontorsarbetare, men städar och plockar lite och rensar ett avlopp. Jag anger det bara för att det är något jag inte i vanliga fall gör vid den här tiden. Men innan det är dags för kvällsmat kollar jag sockret igen, för jag känner mig lite småhungrig, och eftersom jag tänkt att jag ska kolla är det ju bra om en sån sak kollas upp. Mitt socker ligger på 4.9.

Kvällsmålet blir dagens mest energifyllda mål, varken planlagt så eller inte. Jag äter fröknäcke och dessa skivor drar iväg rätt snabbt i energi. På dem har jag bregott, ost och en skinkskiva. Jag dricker mjölk! Det är fyra skivor fröknäcke totalt.

middag

Somnar nästan ifrån mitt expriment, men sista blodsockret för dagen hinner jag kika 2.5h efter måltiden. Det slutar på 5.1

Totalt sätt blev mitt intag att se ut såhär:
vad jag ätit
Jag gjorde ingen blodsockerkurva, kändes lite lamt. Men mitt högsta värde för dagen var alltså efter träning 5.7mmol/l och mitt lägsta var innan kvällsmaten 4.9mmol/l

Vad som är definitionen av god metabol kontroll vet jag egentligen inte, men det känns som att jag är rätt nära den i alla fall idag. Några kommentarer angående totala intaget är att jag idag inte ätit LCHF eller någon av definitionerna för LCHF. Det är snarare en kolhydratsreducerad kosttyp som jag käkat idag. Ibland är det mindre kolhydrater. Det blev mer idag framförallt på grund av havregrynen, och det kan jag säga att jag vet inte hur jag reagerar på dessa om jag inte tränar hårt. Träningen minskar insulinbehovet kraftigt, och man kan kringgå eventuell insulinresistens med det.

Drickandet av mjölk är onödigt egentligen, men jag gillar det och gör det på grund av det. Däremot skulle mitt blodsocker tendera att bli för högt så pysslar jag inte med mjölk. Det är ingenting som är särskilt lämpat för mig, och troligen inte för många andra diabetiker heller. Fem gram socker per deciliter, och det går rätt fort ner!

Hur äter du? Hade du ändrat något? MER ÄGG kanske? 🙂

Kommentarer är stängda.