Är LCHF en sekt?

Och deras gud fett?

 

Måttlighet kan vara viktigt även för en LCHFare
Måttlighet kan vara viktigt även för en LCHFare

Jag har ju, som bekant, engagerat mig i att lära om mig kosthållning. Särskilt då för att min kropp ska hålla sig frisk och inte min insulinresistens eller diabetes 2 ska komma tillbaka, och jag måste säga att det är tragiskt hur det ser ut mellan varven.

Lågkolhyratkost kan vara något som verkligen skulle kunna hjälpa människor med stora delar av de hälsoproblem som finns i västvärlden idag. Allt från svampinfektioner till fetma och t.om cancer om man tittar på hur socker tycks vara en stor del av tumörtillväxt och liknande i vissa studier. Men problemet är att LCHF-organisationer och människor istället för att på ett trevligt sätt hjälpa folk att förstå gör det här till någon martyrisk ryggdunkarförening. Tacka satan för att folk inte vågar fråga eller försöka sig på något när det känns som att LCHF:are bildar föreningar för folk som redan har exakt samma åsikt, kunskap och bakgrund som dem själva. Riktigt tråkigt.

Som med allt annat så kan måtta vara ett bra ord, det är visserligen uppenbart att socker och kolhydrater är en riskfaktor i många hälsoproblem. Särskilt kombinerat med den stillasittande vardag som många av oss har, och jag kan också förstå att man blir trött på kommentarer som ”Hjärnan kan inte fungera utan kolhydrater” när de är okunniga. Men någonstans måste vi också komma ihåg att det är vad vi lärt oss från början. Angående hjärnan så kan den inte fungera utan energi, det är korrekt. Men om kroppen inte får energi från kolhydrater så kan den så duktigt nyttja sin lever för att göra om fett till energi istället. Så det är helt oproblematiskt.

Jag har glidit runt på lite forum för att försöka skaffa mig en större kunskap. t.ex visade det sig att jag mådde väldigt mycket bättre av att addera kolhydrater efter träning, det påverkade inte mitt blodsocker nämnvärt, det gav mig bättre återhämtning, och det gjorde mig dessutom mycket mer energifylld. I övrigt äter jag väldigt lite kolhydrater fortfarande. Jag fick inte ens kommentera detta då det ”inte var i enlighet med vad som ansågs rätt” i grupperna och forumen. På det här sättet blir det ryggdunkning och navelskåderi, och uppdelning. Någon står på barrikaden och pratar kalorier, och någon annan säger att du är en idiot för att du gör det. Nyans gott folk. Det är vad vi behöver.
Jag är ledsen om jag framstår som extrem eller överdriven mellan varven för er som inte är lika sålda på sättet att leva som jag är, Jag ska försöka att ta bättre ansvar för det.  Men ni kan hjälpas av det faktum att för ett år sen hade jag massvis med missade samtal från min läkare som menade att jag måste komma igång med insulinbehandling så snart som möjligt, vilket jag inte gjorde. Jag räddade min egna hälsa. Det är klart att man gärna berättar om kosten då.

Men det måste finnas en återkommande tanke om måttlighet, och att också istället för att fördöma varje person som äter pasta kanske kunna ha en mänsklig och trevlig dialog med denne istället.

Håller ni inte med?

 

Läs mer om min hälsoresa här och här

 

Gillar du samhällsdiskussioner, med snack om allt från panikångest till hur vi beter oss på sociala medier, och alltid med ett gott skratt garanterat så borde du kolla in våran pod som heter #livet. Finns i en podapp nära dig.

Kommentarer är stängda.