Blodsockerfall med typ2-diabetes

Det är viktigt att komma ihåg att det skiljer sig mellan insulinbehandlad och tablettbehandlad diabetes. Så vi börjar med att reda ut det. Den som tillsätter insulin till sin kropp behöver vara väldigt försiktig med lågt blodsocker. Lågt blodsocker reglerar annars kroppen själv, den balanserar sockret själv med hjälp av insulin och glukagon. Den som tillsätter insulin har inte den funktionen kvar i samma utsträckning.

Däremot om du tar metformin, och de flesta tabletter som är för din diabetes, så behöver du inte vara särskilt orolig för lågt blodsocker. Kroppen balanserar det själv, men det kan kännas otrevligt ändå. Du kan titta på bipacksedeln för dina mediciner om du behöver vara rädd för det.

För att få ett blodsockerfall behöver det finnas ett högt värde att ”falla” från. En diabetiker som inte tar insulin får inte i normala fall ett plötsligt blodsockerfall om deras blodsocker ligger normalt, det är nästan alltid efter att blodsockret varit högt, eller att kroppen fått jobba väldigt hårt för att hålla nere ett begynnande högt socker.

Vad det beror på har vetenskapen lite svårt att förklara säkert, men en gissning skulle kunna vara att diabetikerns insulin-respons inte bara är lite dåligt fungerande, den är också lite försenad. Det skulle kunna förklara varför kroppen sänker blodsockret för mycket. Andra förklaringar kan vara att när sockret faktiskt blir för högt – så aktiverar kroppen andra system för att skydda sig. Exempelvis att njurarna sorterar ut en del av glukosen som urin, eller att kroppstemperaturen höjs för att det ska behövas mer energi. Eftersom dessa åtgärder är mer ”akuta” kanske de inte är så finjusterade.

Diskussionen efteråt blir ofta ”Vad ska jag äta för att höja blodsockret igen” och den som tar något väldigt sött, eller stärkelserikt får återigen problem med att blodsockret blir lite för högt i sämsta fall, i bästa fall få bara bukspottskörteln återigen jobba stenhårt för att ta upp sockret. Bland insulinberoende diabetiker kan jag ibland nästan uppleva att man systematiskt har lågt blodsocker och finner sig i det, och att vissa till och med tycker det är lite nice, för då kan de äta goda saker.

Behöver du höja ditt blodsocker för att du inte mår bra – men inte är insulinberoende diabetiker så räcker det med en fjärdedels frukt och att dricka lite vatten. Skapa inte en vana att du hela tiden håller på att höja upp blodsockret – så lär dig av dina misstag.

Har du bekymmer med blodsockerfall så kommer du troligtvis att kunna minska dessa genom att äta mindre stärkelse och socker. Det låter givetvis motsägelsefullt, eftersom du har problem med lågt blodsocker, men det är bara motsägelsefullt om du tänker kortsiktigt. Får du bort de höga topparna, så blir inte dalarna lika djupa. Testa! Har du återkommande dessa problem bör du verkligen åtgärda dem, oavsett om du tar insulin eller inte. Det blir jobbigt att leva på det sättet, och det blir ohälsosamt.