Gissningsvis kommer Ozempic (semaglutid) visa sig minska risken för en rad sjukdomar

ozempic
Photo by Markus Winkler on Pexels.com

Det är en evig diskussion angående ozempic – hur man kan säga evig om något som bara funnits så kort tid som det läkemedlet faktiskt gjort. Kliniska försök gjordes först 2016 på den medicinen, och nu vill alla få den förskriven.

Den har visat sig minska risken för hjärtsjukdom och nyligen publicerades en studie som visade att det hade effekt på artros också. Det är ett flertal studier som redan pågår där man tittar på andra sjukdomar som eventuellt medicinen skulle ha effekt mot. Min gissning? Listan kommer att bli evighetslång. Jag skulle gissa att vi också kommer se att flera av dessa sjukdomar kommer finns med på den :

 1. Stroke
 2. Vissa typer av cancer
 3. Sömnstörningar
 4. Osteoartrit
 5. Sjukdomar i Gallblåsan
 6. Fettlever
 7. Njursten
 8. Hypertoni
 9. Högt kolesterol
 10. Graviditetskomplikationer
 11. Depression
 12. Ångest
 13. Sömnstörningar
 14. Sömnapné

För att ge några exempel. Varför? För att övervikt och fetma är en av våra största grundorsaker till sjukdomar på jorden. Det är fler människor som dör av fetmarelaterade sjukdomar än som dör av svält. Fetman är verkligen en pandemi, och den är allvarlig. Såklart kommer därför mediciner som kan minska fetma också att vara gynnsamma för människors hälsa.

Det är dessutom väldigt många människor som är feta trots normalt BMI, och det innebär att många människor som vi inte ”tycker” eller ”tror” att är feta också kommer gynnas av den medicinen.

Långtidseffekterna vet vi inte så mycket om, såklart, medicinen har inte ens funnits i tio år. Har ni hört samma oro för det förresten som när människor är oroliga för aspartam eller att äta LCHF? Såklart inte, för detta är i linje med den lata människan som gärna vill fortsätta äta god mat 🙂