Många diabetiker men också personer som har prediabetes, eller ingen diabetes alls utmanas av sötsug. Det kanske kommer på kvällen när du sätter dig vid TV-apparaten en stund, eller vid något annat tillfälle. Det är slitsamt att stå emot naturligtvis, och slutligen så brukar socker-demonen vinna ändå. Även om man kan kämpa länge för att stå emot. Det är många som tolkar detta som att det finns problem med karaktären, och jämför sig med andra människor som verkar klara det bättre. Det blir sammankopplat med att vara dålig, och ytterligare känslor kring det fylls på. Men sockersug eller sötsug, kan ha flera dimensioner, och efter att du läst den här texten kanske du kan dels förstå dig själv bättre, men förhoppningsvis också åtgärda problemen som leder till sötsug.
Vi börjar med förklaringen och tar lösningen lite senare:
Äter du tillräckligt med byggstenar för kroppen? Det är den första frågan vi kan ställa oss. För det är många av oss som blandar ihop sug och hunger. Det kan hända att vi förstår att det är hunger, men fyller ändå på med saker som inte riktigt stimulerar den. Först och främst ordentligt med protein, tillräckligt med fett, och de mineraler, vitaminer och spårämnen som kroppen behöver. Det är nummer ett.
Insulinresistens är ett begrepp som du säkert hört mig prata många gånger om. Det kommer vi inte undan i det här fallet heller. Det är helt enkelt så att cellerna svarar dåligt på insulin. Resultatet blir att sockret som finns i blodomloppet inte tas upp av muskelmassans om det borde, och istället får kroppen spara lite extra energi i sina fettceller. Det här är en fantastisk process som både människor och djur har, som gör att vi kan spara energi till senare tillfällen. Insulinresistensen varierar med dygnet hos människor, den är som minst på morgonen, och som mest på kvällen. Jag gissar att ditt sötsug är ett mycket större problem på kvällen än på morgonen, och detta är en av anledningarna. För vid insulinresistens så får ju muskelcellerna inte riktigt samma påfyllning, och då kan det hända att dessa flaggar för att du borde fylla på med socker – trots att det redan finns socker i ditt system.
Men även om insulinresistensen styrs av dygnet, så påverkas den också av aktivitet, och mängden energi som vi redan ätit. Särskilt den energin som då påverkar blodsockret. Det är också en koppling mellan insulinresistens och obalans i hunger och mättnadshormonerna. Efter att du ätit din middag är det (för de flesta) dags att lugna ner sig. Vi rör oss mindre, jobbet är slut, och det gör alltså också att kroppen blir mer insulinresistent. Kanske är det bara ett väldigt smart system? När människor och djur är ute och rör på sig, jagar, och arbetar, så behöver deras energi framförallt fungera för att ta dem framåt och göra dem effektiva. När det blir dags för vila å andra sidan, så är det bättre att vi sparar på energin. Det låter ju inte helt dumt.
Känslomässigt ätande är den andra dimensionen, och även om många kan se och förstå det här så är brukar det sällan innebära att de har väldigt stor självmedkänsla ändå. Växte du upp i ett hus där något gott var ett sätt att trösta dig på? Eller kanske ett sätt att få lugn i huset, eller kanske att någon åt för att inte bli förbannad. Det finns förstås fler exempel. Den typiska bilden från en serie brukar ju vara att man grinar och äter glass direkt ur bunken. Jag tror ni förstår vad jag menar. Har du starka kopplingar mellan diverse olika känslor och att äta goda saker så är det lätt att blanda ihop vad man egentligen gör när man plockar bort det goda. Tar du bort rätten till tröst, eller rätten till att kontrollera dina känslor, eller tar du bort ohälsosamma saker som du äter?
Att bara plocka bort saker är en förlust och det är kanske det vanligaste felet många gör när de ska ”börja äta mer hälsosamt”. De tar bort det goda kvällsätandet och plötsligt har livet blivit lite tråkigare än förut. Det blir ju inte så roligt. Kanske är det någon som försöker att äta något annat istället – och det blir bara ett sorgligt substitut i jämförelse med det där goda som man brukar äta. Gissningsvis är det inte bättre att försöka äta morötter istället, för det kommer innebära för många människor att man försöker utföra samma handling, och har samma typ av känslomässiga turbulens runt det. Det måste inte vara så, men det kan vara så. Fast såklart behöver du ge dig själv något annat som är intressant, eller roligt eller tillfredsställande. Det kanske är dags att börja med en ny hobby eller att läsa en bra bok?
Slutligen så skulle jag säga att fokuset på det där goda är det största problemet. Det kan också vara fokuset på att det där goda inte finns, det är lika svårt det också. Det handlar inte om att du ska behöva tänka på hur sugen du är på något och sen sitta och tänka på det och ”stå ut” med dessa känslor. Då blir det garanterat för jobbigt tillslut. Istället kanske du kan rikta om ditt fokus något. Exempelvis precis vad som helst förutom ditt ätande. Helt enkelt aktivt göra eller tänka på något annat, men utan att för den sakens skull försöka undvika att känna på suget. Jag skulle säga att man kan vinna enormt mycket energi på att faktiskt acceptera att man har ett sötsug, det är ofarligt, och det är ingenting som säger att du måste äta en massa saker. Stäng inte av det, låt det bara vara.
Sen finns det förstås väldigt enkla lösningar på detta. Lägg din träning efter middagen på kvällen. Träningen ger dig dessa hormonella belöningar som faktiskt också godis gör. Det minskar din insulinresistens, och det gör ditt sinne mycket starkare för att hantera de känslor som du gömmer med sockerätandet.