Visst kan man fuska liteOrdet fusk i sig låter ju sisådär måste jag säga. Egentligen anser jag att fusk alltid är dåligt. Men det betyder inte att man måste äta perfekt jämt. Det handlar snarare om risken med att börja ”tumma” på sina principer och regler. Inte minst eftersom diabetes faktiskt ställer till det för dig med både hunger och sug. Att gå utanför sin plan är således en risk. Ha istället en plan som tillåter lite avvikelser, då skulle jag gissa att det är en mycket mindre risk att ett avsteg ställer till det för mycket. Framförallt behöver du inte känna dig misslyckad för att du gör det – eftersom det är en del av din plan.

Fusk kan vara katastrof för vissa människor. Det måste ändå sägas. Även om man planerat det, och följer sin plan så kan det innebära att man helt tappar greppet, och då tycker jag verkligen man ska skippa det.

Kan man vara hållbar i sitt fuskande?
Det tror jag absolut att man kan, och jag tror inte att någon klarar av att aldrig få göra undantag. Men jag tycker ändå att de som planerar att göra en avvikelse från sitt hälsosamma sätt att äta, ska tänka på att inte göra den avvikelsen alldeles för stor, och under för lång tid. Det är klokt att ganska snart återgå till sina normala vanor för att inte ”tappa bort sig” för mycket. Sen behöver man rannsaka sig själv – för om fuskande skapar skuldkänslor och ångest exempelvis är det inte rätt. Antingen behöver du ändra sättet du tänker om det, eller ändra sättet du fuskar på. Eller helt enkelt låta bli det.

Utifrån ett mentalt perspektiv kan man fundera kring om fuskandet ger motivation, kanske gör det enklare att hålla sig hälsosam under veckorna? Kanske ger det en känsla av normalitet och gör att du känner att du kan slappa av. Då skulle det utan tvekan kunna vara en del av en hälsosam livsstil. Fast om det ger dig skuldkänslor, trötthet och att du inte mår bra av det så borde du nog inte ha det med.

Hur mår din kropp av det? Får du hög puls och högt blodtryck? Svårt att koppla av? Kroppen kanske känns tung dagen efter? Då behöver du reglera hur stort ditt fusk är. Det är inte meningen att du ska skada dig själv med det.

Förutom det uppenbara att äta mindre skit under ditt fuskande kan du också göra några saker för att hjälpa kroppen på traven:

– Ta en promenad efter ditt fuskande. Det kan vara ett härligt sätt att avsluta en dag på också. Det är ju alltid klokt att undvika att lägga sig med en proppfull mage efter en hel kvälls stillasittande!
– Lägg ett tungt pass på gymmet samma dag. Du kommer ha muskler som behöver socker efter ett sånt pass – det betyder förstås inte att du behöver godis, men när kroppen har ett behov av det i större utsträckning så blir inte blodsockret lika högt!
Ta en väldigt varm dusch som avslutning. Det har faktiskt viss effekt på blodsockret med värme, så det kan göra saken lite bättre.
– Ät riktig mat först och främst, och snåla inte på proteinet. Du kommer äta mindre godis och snask om du har ordentligt med riktig mat i systemet, dessutom gör det att fuskets påverkan blir lite mindre akut.
– Köp inte hem onödigt mycket fusk. Även om är borta en helg, eller en vecka, så ha normalitet mellan varven. Att fuska en hel vecka helt utan att ta hänsyn till din hälsa kommer med stor sannolikhet vara väldigt dåligt för dig.
– Drick ordentligt med vatten. Har du fått blodsocker och insulin-påverkan så behöver kroppen mer vätska!

Men viktigast av allt : Det är en ny dag imorgon. Ge inte upp för att det inte blev som du tänkt dig idag. Du kan börja dagen med en promenad och en härlig podcast i naturen. En dag är inte hela världen!