Känns det som att det skaver? Du kanske ska ändra något?!

Det finns så många saker som kan göra tillvaron så mycket svårare. För mig räcker det med novembermörkret för att motivationen ska dra ihop sig till en alldeles för liten kraft inuti mig. Fast det finns givetvis en rad andra saker som har samma effekt. Förkylningar. Kärleksbekymmer. Kanske ett knä som strular. En rygg som känns sisådär. Listan kan göras precis hur lång som helst. Det skiljer sig förstås mellan människor, men jag skulle säga att de allra flesta kan komma på tillräckligt med anledningar till att inte göra den där förändringen som de kanske vill göra, eller behöver göra. Du har rätt i sak. Det kommer bli svårt!

Fast det som egentligen är intressant är det där som finns på andra sidan. Längtan. Lusten. Viljan. Önskan. Drömmen. Sådana har alla människor också, även om det är väldigt många som inte vågar titta på de sidorna. När vi hoppas på saker som känns omöjliga så är det enkelt att börja känna känslan av misslyckande. Det har så många av oss redan testat. Vi vet hur man misslyckas, och nej, det är vi inte intresserade av. Så istället lägger vi drömmen på hyllan. Bakom en massa annat bråte så att vi ska slippa se den.

Fast den är ju kvar där ändå.

Nu kanske det är enkelt att tänka sig att det här måste vara en extremt stor dröm, att äga ett imperium, eller att åka till månen, och det kan det också vara. Dessa drömmar ska vi också ställa fram på vår hylla och våga ha, och våga agera på. Fast drömmarna om vilken slags människa vi vill vara. Det är dem jag pratar om.

Vad vill du att andra människor ska säga om dig när du inte lyssnar?
Hur vill du känna dig när du vaknar på morgonen?
Hur önskar du att din kropp kändes när du gått upp för ett gäng trappor?
Önskar du att du vore mer lycklig?

Eller är du redan fulländad som du är nu? För om du är det, så behöver du inte göra något alls. Fortsätt precis som du gör nu, och med lite tur så kommer du vara precis så här resten av livet. Undvik att prata med främlingar. Håll dig borta från motion och träning. Läs för guds skull inga böcker, och säg aldrig att du har fel. Påminn dig själv dagligen om att du duger, men bli inte självgod. Testa inga nya saker utan håll dig till de sakerna du redan har i ditt liv. Vet du med dig att du brukar bli lite nedstämd och less på tillvaron när mörkret kommer? Bli det i år igen. Håll i det som du redan har.

Skulle det dock, mot förmodan, vara så att du vill förändra något. Nu menar jag precis vad som helst. Allting som finns i ditt liv just nu kan du få en bättre relation till. Allt från sjukdomar och död till dina fina ungar och din snygga man. Fast då måste du börja ändra på saker. Det behöver inte vara något extremt förvisso, men du måste börja göra på ett annat sätt.

Förändring är något man gör aktivt. Det är ett val som man gör, och det kan handla om att förändra sättet man tänker, eller saker man gör. Den som inte motionerar och börjar med det kan räkna med att saker och ting kommer bli väldigt mycket bättre. Den som brukar vara grinig på morgonen och börjar dagen med att vara mjuk och snäll kommer också uppleva otroliga saker. Det är ett jobb som ska göras. Det kan kännas omöjligt.

Att det känns omöjligt verkar ju vara något mänskligt. Fast du föds inte med känslan av att saker och ting är omöjliga. Lyssna på ett mindre barn, låt dem berätta om sina drömmar och vad de vill göra med sina liv. Allting är möjligt för dem. Ingenting är omöjligt.
Så de tankarna du har om att du inte kan, att du inte är tillräcklig, att du inte är tjusig nog, eller smart nog eller fräsig nog det är tankar som du själv planterat inuti ditt huvud. Eller någon annan jävel har planterat för den sakens skull. Fast det är din trädgård där uppe. Du kanske ska plocka bort några av dessa tankar, och göra plats för saker och ting som gör ditt liv bättre.

Har du svårt att komma på det skulle kunna vara? Här kommer några förslag:

1. Börja läsa en bok eller lyssna på den för den delen.
2. Testa motionera varje dag i en vecka
3. Var utomhus mer än du är idag. Särskilt när solen lyser.
4. Berätta för någon om vilka drömmar du har
5. Spendera tid tillsammans med någon som gör dig glad
6. Gör något som du inte har gjort förut – kanske börja med marklyft?
7. Lär dig något nytt, ett språk, ett instrument, en metod, om hur bilmotorer fungerar, vad som helst
8. Berätta för människor som du tycker om att du tycker om dem. Även de som du inte törs säga det till
9. Ta tre av dina negativa tankar som du har varje vecka och säg farväl till dem
10. Fråga någon om deras dag, deras liv, och lyssna.

Det här är inget sånt ”erbjudandet gäller så långt lagret räcker” för det är tillgängligt hela tiden. Du är både den som säljer och köper det. Sanningen är den att du kan få ett bättre liv redan idag.
Testa!