Fel kost ger inte bara högt blodsocker – det kan också ge lågt.


Postprandiellhypoglykemi
Tjusigt ord va? Det är latin och består av fyra olika ord. Post betyder efter. Prandiell betyder måltid. Hypo är lågt och glykemi är socker. Ungefär så. Ja det är alltså ordet för att man får lågt blodsocker efter en måltid. Det här är väldigt vanligt i de grupper som jag är engagerad i, och det är många som tolkar det här på fel sätt. Om sockret blir lågt efter en måltid, är det inte ett tecken på att du blivit friskare då?

Jo, det kan det vara. Det kan vara ett jättegott tecken, samtidigt som det kan vara ett dåligt tecken. Inte minst beroende på vilka konsekvenser som det ger resten av dagen, eller veckan. För om du i vanliga fall faktiskt får högt blodsocker av en liknande måltid som nu gav dig lågt, så betyder ju det att din insulinproduktion varit tillräcklig. Det är toppen! Fast det betyder också att du har fått ut en massa insulin i systemet – och insulin är livsviktigt men inte väldigt bra i höga doser.

Konsekvenserna av att få ett lågt blodsocker är ofta att vi blir dåsiga, trötta, kanske t.om rädda. Det är ingen skön känsla när blodsockret sjunker väldigt snabbt. Tar vi inga insulinfrisättande mediciner eller insulin så brukar det i regel inte vara farligt. Faktum är att det nästan aldrig är farligt, men otrevligt i de flesta fall. Det går att vänja sig naturligtvis, och det är väl klokt om man försöker att vänja sig vid det. Fast många behöver äta något då, efter två eller tre timmar, för att det blir för jobbigt. Nu har måltiden inte bara varit dålig, utan den har också gjort att du måste äta mer ”dåliga” saker. Även om du äter en frukt så är det inte optimalt eftersom du vill att kroppen ska slippa spotta ut en massa insulin.

Det är dock inte slut här – för nu har du fått i dig mer energi än du behöver. Det är problematiskt på sikt, men blodsockret och insulinresistensen har dessutom svajat så pass att nästa måltid blir sämre också. Ibland kan hela dagen vara ”förstörd” för att du gjort ett misstag på bara frukosten exempelvis.

Så vad är lösningen?
Den enklaste lösningen är att se till att dina måltider primärt innehåller protein och fett. Dessa saker kräver också insulin, men ger inte den här extrema effekten på blodsockret. Det är också bra om proteinet kommer från naturliga produkter, och inte raffinerade saker. Den raffinerade maten tas upp snabbare, och mättar mindre. Sen kan kolhydraterna i form av stärkelse utgöra en mindre del av måltiden istället. Du kan lära dig själv hur det blir genom att mäta ditt blodsocker. Detta är en process som förändras över tid också, så du behöver inte tänka att det är statiskt. Fast framförallt om du inte mår bra ett par timmar efter mat, eller om du blir trött kanske, energilös, då kan det här vara problemet.

Om jag redan har ätit dåligt då?
Såklart behöver du också en strategi om det här infaller sig. För ibland äter vi dåligt, herregud, det vet vi ju alla om att sker. Vi är ju människor. Det kan vara bra att veta att energin som du känner att du tappar till viss del, eller till stor del, beror på att ditt energisystem blir ineffektivt. Det beror också på att kroppen överkompenserat med upptaget av socker. Utöver det ger höga insulinnivåer också trötthet. Testa att ta en promenad, den behöver inte ens vara väldigt lång. Kanske bara 5-10 minuter. Drick lite extra vatten, och är det alldeles för jobbigt (dåsigt, dimmigt osv) så ät ett halvt litet äpple också. Fast promenaden är viktig. Kanske är det någon som hellre gör lite stretching eller gympa, gör det då. Du vill i alla fall röra på kroppen, det är ett av de snabbaste sätten att få in energi i systemet.

Bryt ditt mönster
Så sammanfattningsvis : Bryt ditt mönster, ditt sätt att äta. Har du ändå ätit dåligt försök att bryta mönstret att kompensera för det med ännu mer mat samma dag. Äter du en väldigt dålig måltid kan också en promenad direkt efter maten göra att kroppen inte behöver trycka på med lika mycket insulin, och det kan, ironiskt nog, göra att blodsockret sjunker mindre. Vi lär oss att träning minskar vårt blodsocker, och det stämmer som en generell regel, fast det kan också stabilisera det och göra att det inte blir lika mycket svängningar i det. Faktum är att det också kan höja det. Det skriver jag mer om här

Trött efter mat – fast blodsockret är högt eller normalt?
Det är lika vanligt. De höga insulinnivåerna är jobbigt för kroppen. Du kanske inte lyckas sänka blodsockret helt heller. Samma resonemang gäller för dig. Du måste sänka ditt intag av kolhydrater. Paltkoma är något som alla människor har hört talas om, eller pratar om, och därför känns det som en normal företeelse också. Det är det inte. Paltkoma är kroppens reaktion på alldeles för högt intag.

Blodsockret höjs över tre steg, och kroppen överdriver responsen. Det resulterar i ett lågt blodsocker.