Det ska va’ gött å leva – annars kan det kvitta

Det är ingenting ironiskt med det som står i överskriften – livet ska vara gött, annars kan det faktiskt kvitta. Det är klart som sjutton att vi ska njuta av tillvaron! Det kan däremot bli en stor utmaning när en del av de goda sakerna som vi haft försvinner. Den som är typ2-diabetiker måste äta på ett annat sätt än innan diagnosen. Det är ett som är säkert. Några väljer att äta samma sak – men mindre. Några gör stora förändringar, men gemensamt för de flesta är att det känns som en stor förlust.

Det är en stor förlust också. Det behöver du inte skämmas för att du känner. Däremot behöver du snabbt börja jobba in andra saker som ger din tillvaro ett värde som kan ses som njutning – utan att det är dåligt för din diabetes.

Mat kan vara tröst, trygghet och självkärlek. Det kan vara ett sätt att känna att man rår om sig själv, och det är så för många. Hur ska man kunna reversera sin sjukdom om varje dag känns som att man inte tar del av livets goda? Det är förstås väldigt svårt. Så vad ska vi göra åt det?

Det här är något som du måste jobba med på flera plan samtidigt, och det kommer att ta en stund. Så du behöver börja så snart som möjligt. För det första måste du acceptera att du längtar efter det som en gång gjorde dig sjuk om du gör det. Det är ingenting du ska trycka undan, då blir det bara värre. Det är en sorg att behöva plocka bort något man verkligen gillar.

Sen behöver du fler saker i din tillvaro som ger dig njutning, eller tröst, eller trygghet, eller vad det nu är som maten har gett dig. Det kan handla om att vara mer medveten om vad man gör, och det kan handla mycket om att göra saker på ett nytt sätt. Den som alltid tar en snabbdusch kanske ska testa hur det känns att stanna upp och göra det på ett annat sätt. Kanske hälla upp ditt te eller din kaffe i en finare mugg, och att verkligen uppleva det när du dricker det. Testa att vara mer i nuet när du gör saker med dina barn eller barnbarn. Stanna upp och ta in saker på ett annat sätt. Det kommer inte att ha samma effekt som en påse polly direkt, men på sikt kanske det kan det.

Du behöver också lägga till nya saker som du kan njuta av. Dags att skaffa sig ett nytt intresse kanske? Börja läsa böcker igen? Handarbete? Fixa i garaget? Något som du trivs med och som kan vara en del av tillvaron din. Så att du inte bara förlorar något som gett dig njutning – då blir det obalans – du behöver ju lägga till något för att återupprätta balansen. Jag brukar tjata så hiskeligt mycket om träning för träning ger ju samma effekt i hjärnan som godis gör, och effekten sitter i länge. Fast du kanske inte är där riktigt än, så hitta något annat.

Om vi tar ett lite längre perspektiv så kan du lyckas vända själva grundkänslan. Låt oss säga att du erbjuds ett kakfat på din arbetsplats och tackar nej. Det kan kännas tråkigt, och ge en viss känsla av utanförskap också. Det kan vara rätt hemskt med det perspektivet. ”Varför kan inte jag äta som alla andra” – Fast om samma situation istället ger dig en känsla av styrka och självkontroll, så kommer det ha motsatt effekt. Det kan komma en dag när du önskar att bli bjuden på kakor så att du får tacka nej. För att du tycker om dig själv, för att du är större än den söta smaken på tungan. Du är bättre än så.

Kan du komma förbi den här enorma puckeln så har du goda chanser att klara dig även på lång sikt. För låt oss vara helt ärliga, de andra människorna som ”kan äta vad som helst” kommer i de flesta fallen också att drabbas av ohälsa om de har den synen på kost. Det är bara en tidsfråga, och sjukdomarna kan vara av mycket allvarligare karaktär än diabetes då. Det är faktiskt sanningen. Så istället för att se dig som en udda fågel som inte kan göra som alla andra kanske du kan börja förstå att du är udda av den anledningen att du ger dig själv mycket mer kärlek, och det är fin sak!