Hur ska man hantera sitt sötsug?

Det är ett ständigt återkommande diskussionsämne på diverse forum hur man kan hantera sitt sötsug på bästa sätt. Det är väl ingen människa som befriats helt och hållet från sötsug? Kanske finns det någon där ute, men de allra flesta drabbas, och när vi tittar bland diabetiker så är det ännu vanligare.

När det gäller sötsug finns det en hel del olika faktorer som kan spela in, normer och attityder är en sådan, psykologiska faktorer och vanor, men också rent kroppsliga faktorer och flera av dessa är kopplade till diabetes.

Måltiden innan suget är det största problemet, men övriga måltider samma dagar och dagarna innan spelar in också. Dels kan mat som går snabbt ut i systemet göra att det blir ett sötsug efteråt, men också måltider som tar lång tid på grund av stora kolhydratmängder. Vilket är ironiskt förstås, du har massa socker i blodet, men ändå ropar kroppen efter socker? Varför? Jo, för att sockret tas upp så ineffektivt att kroppen får en pseudo-känning av att det saknas socker. Den här effekten kan kännas mer eller mindre under dagen, men ofta är den värre mot eftermiddagen eller kvällen.

Bryta vanorna är en otroligt viktig del i det här. Det är förstås bättre att äta gurkor än att äta godis om man är sötsugen – men det är fortfarande ett sätt att vidhålla vanan att äta. Blir vi väldigt sugna på något sött så bör vi använda det som en ledtråd till hur vi lever i övrigt, och lära oss från det. Stillar vi hela tiden det där sötsuget kommer hjärnan inte ens att se några problem med att det uppstår – och det blir svårt att se problemet med måltiden innan exempelvis. Dessutom ”bevisar” vi för hjärnan varje gång att är man sugen så ska det ätas. Vi måste också öva på att stå ut. Men det behöver göras på ett positivt sätt. Se det som en övning för att förbättra dina utsikter framledes.

Åtgärda orsaken till problemet är förstås det bästa rådet egentligen. Nu har du redan ätit som du gjort den dagen, och kroppen har blivit lite insulinresistent, eller du har kanske redan fått ett lite lägre blodsocker som en rekyl av måltiden. Fysisk aktivitet kommer att hjälpa kroppen återställa dessa funktioner så de blir mer effektiva. Ta en promenad kanske?

Det andra grundproblemet brukar också ofta vara att vi kopplat maten till känslor, den biten behöver också åtgärdas på sikt. Det är många som känner väldigt mycket negativa känslor om de tvingas att avstå från sötsaker eller mat. Det kan upplevas som både sorg och ilska. Många använder också sötsuget som ett tillfälle för tröst. När det är många känslor kopplade till mat så kan vi också omedvetet drabbas av sötsug, eller förstärka sötsuget. Helt enkelt för att vi ”vill” ha det.

Mata inte sockermonstret