Tysk diesel – ett räkneexempel

Jag blev nyfiken när flera personer på sociala medier berättat om att bilar drar mindre bränsle när de tankas med diesel utomlands. Jag får erkänna att min första tanke var att det lät som rent skitsnack. Fast det är det inte, när diesel eller bensin blandas ut så blir energiinnehållet mindre, och därför behöver bilen mer bränsle. Nu fick jag chansen att testa det själv. Vi har en Fiat Freemount som vi åkte en vända genom Tyskland med (en lång vända, 285 mil blev det totalt)
Det som mestadels gjorde mig nyfiken är hur mycket fördel det är för miljön, eftersom mer bränsleförbrukning naturligtvis också ger mer CO2 påverkan. Så jag tänkte försöka mig på att göra en beräkning på det. Har jag gjort någon tankevurpa här så ber jag om ursäkt, huvudet är inte riktigt med.

Bränsleförbrukning med tankning i Sverige : 0,7l/mil
Bränsleförbrukning med tankning i Tyskland : 0,6l/mil
Fördel Tyskland = 14% mindre energiförbrukning.

Enligt de siffror jag hittade är det ungefär 30% förnybart bränsle i den diesel som vi tankar i Sverige. Tyskland har nöjt sig med 8%. Det bästa jag kan hitta bland förnybara bränslen innebär 90% förbättring av utsläppen jämfört med vanlig diesel. Det är dock inte bara sånt man blandar ut dieseln med, utan också andra delar som ger lite mindre CO2 vinst. Vi kan räkna på ett snitt på 85% CO2 vinst. Detta beror bland annat på att det kräver extra produktion, då dieseln består av flera delar i det läget.

Sverige = 30% förnybart bränsle
Tyskland = 8% förnybart bränsle
Sverige har 22% mer förnybart bränsle i sin diesel.

Ska jag då åka 1000 mil på ett år, kommer jag att behöva tanka 700 liter Svensk diesel eller 600 liter tysk diesel för att komma den sträckan. Fast då den svenska dieseln bara är 70% av den mängden (eftersom resten är annat ) så har jag gjort slut på 490 liter ”ren” diesel. Tyskarnas diesel har 8% utblandning och det ger 552 l diesel istället.

552-490 = 62 liter ”ren” diesel mindre om man kör 1000 mil på den Svenska dieseln istället för den tyska. Den svenska dieseln har för att få ihop detta behövt att bränna 210 liter förnybart bränsle, och den tyska 48 liter förnybart bränsle.
Eftersom det förnybara bränslet till 15% kan ses som diesel (då ungefär 85% kan ses som ren CO2 vinst) så tar vi med det i beräkningarna.

210 förnybart bränsle * 0,15 = motsvarar 31,5 liter diesel i utsläpp
48 förnybart bränsle* 0,15 = motsvarar 7,2 liter diesel i utsläpp

Vi lägger till dessa siffror till vår ”rena diesel”

Sverige = 490 liter ”ren diesel” samt 210 liter förnybart bränsle. 15% av detta förnybara bränsle har samma miljöpåverkan som diesel. Det motsvarar 31,5 liter. Totalt = 521,5 liter ”ren diesel” i utsläpp,
Tyskland = 552 liter ”ren diesel” samt 48 liter förnybart bränsle. 15% av detta förnybara bränsle har samma miljöpåverkan som diesel. Det motsvarar 7,2 liter. Totalt = 559,2l ”ren diesel” i utsläpp.

Den faktiska miljövinsten blir 559,2l – 521,5l = 37,7 liter diesel per 1000 mil. Det är alltså 37,7/559,2 = 0,0674 = 6,7% mindre utsläpp att åka 1000 mil med min bil i Sverige jämfört med Tyskland.

Priset då? Jag tankade för 20,58 i Tyskland och 24,76 i Sverige. 1000 mil kostar 17 332kr med det Svenska priset och svenska förbrukningen, och 12 348kr med det Tyska priset och tyska förbrukningen. Det är nästan 5000 kr dyrare per 1000 mil eller 5 kronor dyrare per mil.

Det är ju väldigt många bilar i världen, och väldigt många mil som dessa åker. Så gissningsvis är även små siffror en fantastisk sak för miljön eftersom det slår så stort. Men det är klurigt att se rimligheten att Sverige ska ligga i framkant på detta, och att kostnaden hamnar på den som åker bil. Det får jag villigt erkänna =)