Din tanke är fri, men ditt uttryck kommer med ansvar.

Det har under ett par dagar diskuterats flitigt på forumet, dels vad det egentligen är för syfte med gruppen, och dels vad de nya reglerna egentligen betyder. Finns det en dold agenda? Är det endast en LCHF grupp? Får man inte tycka vad man vill?

För det första måste jag påminna er om att alla former av forum på nätet är fyllda med människor som kritiserar varandra. I våran grupp är det potatis och bröd, i andra är det andra saker som är relaterat till det ämnet som de diskuterar. Det är inget nytt. Det beror inte på att gruppen är mer LCHF, det beror på att vi befinner oss på internet.

För det andra är det ingen av oss administratörer som äter LCHF. Tror vi alla testat dock.

Fast viktigast av allt är ju att, även om vi förstår att det finns kritiker i alla lägen, och även också till våran grupp, så blir det inte sanningsenligt att påstå att vi inte vill ha människor som tänker olika. Jag har jämfört vår grupp med andra grupper i just det avseendet, och vi har inga begränsningar med koster, ämnen, inte ens medicin, så länge som man gör det med en schysst ton.


Den nya regeln handlar om en annan typ av ton i inläggen. Vi har alltid troll som kommer och går, som vill berätta hur mycket alkohol som de dricker, eller godis de äter. Ibland görs det på ett destruktivt sätt, ibland görs det av provokation. Blir det diskussioner som är meningsfulla brukar vi inte reagera på det. Den som gör en sådan handling brukar få reaktioner från andra användare, och det sköter sig själv på något sätt. Men nu har också möjligheten att göra anonyma inlägg skapats, och bland de inläggen finns det ibland människor bara vill jävlas eller provocera. Eller ännu värre; ge råd som är dåliga, och ohälsosamma. Eftersom deras egna ansikte inte drabbas, så kan vi hitta inlägg med de som säger ”ät chips, det spelar ingen roll” (vi tar det som ett exempel) och det visar sig att användaren är anonym, och att denne inte ens har testat sitt blodsocker eller har någon som helst data som stödjer att det här är ett bra val.

Det är självklart att ett sånt inlägg inte har någon meningsfullhet. Jag är säker på att ingen tycker något annat heller. Skulle det vara så att man ändå tycker det, så får man ha överseende med att vi som gör det här drivs framförallt av att hjälpa andra. Vi vet att diskussioner är bra för att göra det, men när då inlägg nyttjas för att jobba direkt mot det vi hoppas på att lyckas med, så blir det ett träligt jobb att utföra.

Det betyder alltså att du kan prata om precis vad som helst som faller inom rimlighet för en diabetsgrupp fortfarande. Men om ditt syfte med inlägget inte alls är att sprida information, eller vara hjälpsam, eller få svar på någon fråga, utan istället att skapa provokation eller bidra till försämring av hälsa. Då har vi nu uttryckligen rätt att ta bort det inlägget.

Det är ingen offentlig inrättning vi driver, det är en grupp som drivs av engagemang och gratis arbete. Så vi har tagit bort dessa inlägg tidigare också, men vi vill visa tydligt för er varför vi gör det.

Ibland kan man behöva ta ett exempel från något annat, för att ordentligt förstå. Föreställ dig att du varit med och drivit en förening som jobbar för att stärka hembygden i flera år. Det är ständiga diskussioner om hur man kan göra det på bästa sätt naturligtvis, och några uttråkade medlemmar har för sakens skull börjat att rekommendera folk att flytta till stan istället. Du säger att man får ha vilken åsikt som helst i föreningen såklart, även om den är lite udda, men att göra reklam för den på föreningens anslagstavla är inte okej. Det är nämligen det vi gjort här. Sagt att den anslagstavla som vi kämpat för att skapa ska nyttjas inom gruppens syfte. Egentligen hade vi inte ens behövt förklara det. Men det är mycket trevligare om alla förstår hur saker och ting hänger ihop.

Hoppas på en grupp som fortsätter växa, med medlemmar som är redo för intressanta och frustrerande diskussioner, där målet är att veta mer, och må bättre!strict female teacher with book pointing at scribbled blackboard
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com