Du måste sikta innan du skjuter

Raden av inlägg som handlar om vad man ”egentligen kan äta” är alltid lång. Det förändras inte för varje år heller, vi människor söker sanningar som är generella. Vi vill ha tydliga regler för att göra våra val, sen vill vi inte att någon annan ska göra något annat val. Då blir vi provocerade istället. Någon kallar det för pekpinnar, någon annan kallar det för att ”man måste ju leva också” och det är svårt att hitta förståelse för varandra. Det är för att vi inte har en susning om hur vi siktar. Vad är din målsättning med din diabetes? Titta på bilden nedanför; såhär stora variationer kan det vara :

Det här är den stora anledningen till att vi inte förstår varandra som diabetiker, för vi har helt olika målsättningar. Min personliga åsikt är att alla bör hålla sig till höger i bilden, förändra kroppen något borde vara minimum. Det är dock min personliga åsikt. Det betyder inte att den är rätt för den sakens skull.

Därför kommer det finnas en jävla massa saker som ni äter som andra kommer tycka att är dåraktigt. Jag säger exempelvis alltid att folk ska undvika frukt. Det är bättre med grönsaker. Men om någon äter frukt istället för godis är det fantastiskt. Eller om någon tar ett äpple för att kunna prestera bättre på sin löpträning. Så självfallet spelar situationen in, men ännu mer målsättningen. Vart är du på väg med din diabetes? Är du mer till vänster eller mer till höger? Det kan vara bra att göra sig medveten om det. Då kanske du också bättre kan kommunicera vad det är du menar. Fast inte bara det, du behöver vara medveten om vart du siktar. Det är jätteviktigt.

Kom ihåg att målsättningen skiljer sig mellan människor – men också förutsättningarna. Var dock på din vakt, det är alltid lätt att missbedöma det här. Den som lyckats reversera sin sjukdom kanske bara hade det lättare än dig? Eller har du det för lätt? Det är ju direkt avgörande för hur man lyckas förstås. Men min upplevelse är också att många siktar helt fel. Det är många som säger att de inte lyckats reversera sin diabetes- men som inte försökt det ordentligt. De har siktat för lågt. Att reversera sin sjukdom kräver att du är väldigt strikt, du kan inte göra några halvmessyrer där. Det kräver dessutom tid. Sen kanske det i slutändan innebär att du slipper fundera över om du äter något olämpligt ibland, och kan leva mer normalt. För mig är det mycket mer ”att leva” än något annat.