Vart börjar och slutar e-sport?

Begreppskaos är nog det bästa ordet att sammanfatta det som sker kring e-sport, och kanske har skett kring det tidigare också. Det är generellt så att det är väldigt få personer som är djupt inne i köttsporten som förstår sig på e-sporten, men det verkar också vara likadant tvärtom.

”Nu när E-sporten äntligen räknas som idrott” skriver en person som har en central roll inom e-sporten. Någon annan skriver att ”Counterstrike är bland de största sporterna nu” och även om man förstår att det förstås är lite av nyhetens behag också, så behöver vi nog seriöst fundera lite kring ordens betydelse, och givetvis också hur man räknat vilken storlek en sport har. Dessutom dyker termer som ”gamers” ”gamingscenen” och sånt också upp i samma artiklar. Vi vet inte ens själva vad skillanden är 🙂

Idrott och sport ligger nära varandra i skalan, men för mig är det inte samma sak. Jag kan exempelvis föreställa mig att kalla både CS och Schack för en sport, men inte för en idrott. Fast definitioner är ju till för att ändras, så vem vet.


När det gäller antalet utövare av idrotter i Sverige så måste man också vara väldigt försiktig med hur man räknar. Jag har varit med och lyft fram e-sporten och många gånger sammanslår man all typ av spel för att visa exempelvis hur många som spelar eller hur många som tittar på spel. Skulle man ta fram samma siffra för fotboll så skulle man behöva kolla hur många som sparkade på en boll senaste veckan, alla som stod på baksidan och passade med sin dotter, alla som spelade tvåmål med sina kompisar och alla som hade något med fotboll att göra PLUS alla de som tillhör en förening. Då skulle siffran bli rättvis – och då skulle sporterna se mycket större ut än de gör i dagsläget. Dessutom brukar man säga att ”många fler spelar än sportar” med samma argument. Enligt folkhälsomyndigheten så hade 49% av befolkningen spelat något spel de senaste 12 månaderna (Swelogs 2021) och 72% har sportat mer än 20 gånger senaste året enligt SCB (siffror från 2017).

Jag vet ju att gaming är stort, det vet vi alla. Det som egentligen ingen av oss vet är vart e-sporten börjar och slutar. Är det e-sport att sitta på dass och spela Hearthstone mot en kompis? Är det e-sport om jag ringer min polare Mats och vi spelar CS mot botar? Om vi kopplar upp oss och spelar mot andra? Är det sport om min son tar med sig en fotboll till sin kompis och spelar på gården? Det här går att fundera kring i all oändlighet. Men vi måste förstå att fotbollförbundet inte reglerar hur min son och hans kompis beter sig på sin bakgård. Vi måste också förstå att fotbollförbundet säkerligen uppmuntrar och hejar på de som samlas och spelar fotboll, men för att de ska kunna erhålla bidrag, eller ses som en del av fotbollförbundet måste de bli medlemmar och syssla med organiserad verksamhet för deltagare 7-25 år eller funktionshindrade oavsett ålder.

Det pratas mycket om det här i media nu, och förhoppningen är att inträde i e-sportförbundet ska hjälpa branschen att reglera dessa vidriga övertramp som unga människor (inte minst kvinnor) blir utsatta för på nätet. Jag förstår tanken, och strävan helt klart, men det är naivt att tänka sig att e-sportförbundet ska ta ansvar för hela nätet. Däremot kan ett förbund, eller en organisation, eller en förening, ta ansvar för den verksamhet som sker i deras regi. Dessutom kan organisationen eller förbundet ta ansvar för sina medlemmar, kanske ställa krav på dem och kanske ha policys som gör att dessa medlemmar måste sköta sig även om de inte befinner sig i föreningens miljöer. Det är väl toppen! När du däremot kopplar upp dig mot en slumpmässig match på internet så har inte föreningarna särskilt mycket med det att göra alls. Det betyder alltså att den som spelar en match counterstrike och livestreamar det på twitch inte kommer att ha särskilt mycket med e-sportförbundet att göra. Kanske kan den som medlem få stöttning, men hur människor beter sig på twitch är långt ifrån förbundets område tänker jag.

Vi kan göra en jämförelse mellan counterstrike och fotboll, för att få en lite större förståelse för hur jag ser på det i alla fall

Gibba med polarna = Samlas ett gäng och spela fotboll
Öva aim = Stå på gården och kicka boll
Öva movement = Springa, jogga, sprinta, olika löpmoment.
Spela pubs = Gå ner på en fotbollsplan och hoppa in i ett lag och spela
Spela pubs med full stack = Gå ner till en fotbollsplan med ett färdigt lag och leta motståndare.
Spela och streama = Spela fotboll och livesända det på tiktok eller instagram.

Alla dessa saker är förstås sport, ingen tvekan om den saken, men det mesta är inte reglerat av fotbollförbundet. Vissa saker behöver kanske kommunen reglera (är det stökigt på deras plan måste något hända). Men ingen av de ovanstående sakerna har fotbollförbundet något med att göra. Eventuellt kanske du kan få någon inspiration till övningar från dem, men hur folk beter sig på den där planen, eller på din tiktok när du spelar fotboll, det är inte riktigt på deras bord.

Det är först när vi kommer till:
Gå med i en serie, anmäla ditt lag till en cup, någon att fråga om hur man startar en förening, någon som kan hjälpa en att boka en adminstratör. Det är då vi börjar nyttja förbundet.

Nu kan det ju vara så att e-sporten kommer att fungera på andra sätt än vanliga sporten. Det köper jag. Det är dock mindre troligt att hela LOK-stödet skulle förändras för att passa e-sporten bättre, så det kommer att finnas saker man inte kan plocka bort. Det behöver nog med allra största sannolikhet vara ledarstyrt. Det behöver helt klart vara en förening som står bakom och äskar dom här pengarna.
Självklart ska hat, och hot och vidrigheter besegras från flera håll samtidigt. Jag förutsätter att e-sportförbundet gör det dom kan göra för att förbättra utsikterna för alla typer av gamers. Verkligen. Fast det är många delar i det här som måste lösas på helt andra sätt än via regleringar från ett e-sportförbund. Det behöver finnas ett förbund som förenar ländernas förbund också, och det behöver finnas förbund i flera länder än ett fåtal. Sen behöver vi förstå att publika matcher är okontrollerade miljöer. Det är som att gå till en fotbollsplan där du inte känner någon överhuvudtaget och gå med i en match. Där kan det vara helt fantastisk stämning, men det kan också vara både hotfullt och våldsamt. Det är klokt att ta med sig en kompis, och att kanske gå därifrån om det inte känns tryggt.

Så för mig börjar e-sporten där det organiserade och tränings eller tävlingsinriktade börjar. Jag har en förening, jag startar gärna ett lag om det finns en serie att ansluta sig till. Såklart! Det är nog mestadels det som behövs. Sätt att tävla på för flera olika åldrar, licenser av något slag som kan dras in vid misskötsel, sätt att kontrollera människors identitet, och lokaler. Dessa lokaler kan också vara nätbaserade, men det behöver finnas platser där människor kan mötas och spela med varandra utan att riskera att bli utsatt för hot och hat.

Sen behöver vi bestämma oss för vilka titlar som är e-sport och på vilket sätt dessa titlar ska utföras för att få klassas som det. Annars kommer det här begreppet som jag också varit med och kämpat för att få fram bli urvattnat och betydelselöst. Allt spelande är inte e-sport men all e-sport är spelande.


two people holding black gaming consoles
Photo by JESHOOTS.com on Pexels.com