Alla har inte samma förutsättningar

När det handlar om förutsättningar så har vi absolut alla olika. Vem kan egentligen förändra sin livsstil?

Några av oss kanske har andra autoimmuna sjukdomar, som bidrar till smärta och svårigheter i vardagen.
Några av oss kanske har ADHD.
Några av oss kanske har sår som inte läker.
Några av oss har en familjesituation med stress, där andra människor behöver oss väldigt mycket.
Några av oss kanske har förlorat våra föräldrar och saknar den stöttningen.
Några av oss kanske har kroppsliga smärtor och får svårigheter med att sätta igång med träning därför.
Några av oss kanske har stora svårigheter vid pollen och utmanas när vädret egentligen skulle locka ut oss.
Några av oss kanske har psykiska svårigheter, ångestrelaterade problem eller depression.
Några av oss kanske har en svår relation till mat.
Några av oss kanske har ryggar som gått sönder.
Några av oss kanske har astmatiska besvär.
Några av oss kanske måste ta höga doser av mediciner som försämrar utsikterna.

Det finns alltid en rad anledningar till att just du ska misslyckas med att ta hand om dig själv. Som humanist är det självklart att ingen människa bara ”väljer” att ta dåligt hand om sig själv. Det finns ingen som gör det. Det handlar om förutsättningar, och om hur man hanterar dessa förutsättningar. Det är många som tänker sig att den som lyckas automatiskt har bättre förutsättningar. ”Du förstår inte hur jobbigt jag har haft det” brukar det låta, och det är sant. Det är väldigt svårt att förstå hur jobbigt varje människa har haft det, vilka utmaningar den här människan har haft i sitt liv, och hur den lyckats tackla dessa. ”Döm inte någon förrän du gått en mil i hans mockasiner” läste jag någonstans, och jag kan väl tycka att man kan låta bli att döma någon då också 🙂 Vi kan aldrig helt och hållet förstå andra människors utmaningar.

Jag får ofta höra från andra människor att jag kanske ska sluta prata om livsstil, och ha förmaningar om det, eftersom jag kanske inte helt och hållet förstår mig på vilka utmaningar som det kan vara med att förändra sin livsstil. Listan här ovanför är de problem jag hade med mig. Det finns flera, och folk har flera. Det vet jag. Det är dock en tillräckligt gedigen lista för att jag ska kunna sticka ut hakan och säga att jag i alla fall har lite vetskap om utmaningarna med att ha en livsstilssjukdom. Det tycker jag faktiskt.

Det handlar om perspektiv faktiskt, oavsett hur tufft det är. Gör en lista på saker som gör att du ska lyckas istället. Även om det bara står ”för att jag vill” på den listan, så kan det räcka.


assemble challenge combine creativity
Photo by Pixabay on Pexels.com