Här kommer några simpla regler relaterat till kost för att sänka ditt blodsocker.
1. Lägg till protein
Ät minst 20 gram protein per måltid (gärna mer) Detta gäller även mellanmål om du äter sådana.
Protein mättar bäst per kalori. Protein hjälper kroppen att återhämta sig. Protein skyddar kroppen från att förlora muskler vid viktnedgång. Protein är svårt att göra om till socker.
2. Lägg till grönsaker
Ät av olika färger till varje måltid!
Grönsaker innehåller fibrer som stabiliserar blodsockret och bidrar till mättnad. De innehåller också mängder av olika mineraler, vitaminer och antioxidanter.
3. Ta bort raffinerade kolhydrater från din kost.
För att kompensera för ditt extra protein och grönsaker.
Raffinerade kolhydrater bidrar till minst mättnad av allt man kan äta. Det är väldigt lätt att överäta raffinerade kolhydrater. De är ofta väldigt näringsfattiga. De höjer blodsockret ibland lika mycket som socker.
4. Ät protein, fett, grönsaker och drick vatten först i din måltid.
Har du kolhydrater du inte plockat bort ät dessa sist.
Fyll på med det kroppen behöver först. Kolhydraterna ”smiter” oftast bara med, och kanske inte ens behövs för mättnad. Vissa mindre studier säger också att blodsockerpåverkan blir lägre om man ändrar matordningen.
5. Ät mindre och mindre kolhydrater ju längre dagen går.
Till kvällsmålet äter du inga alls.
Kroppen hanterar kolhydrater bättre när vi är aktiva. På kvällen är vi oftast mer resistenta, och därmed mer mottagliga för att lägga på oss vikt.
6. Ät långsamt
Det kan ta en stund för kroppen att känna mättnad om man är insulinresistent. Ge den en ordentlig chans! Äter man fort kan blodsockret höjas snabbare också, ta det lugnt. Försök att njuta av maten!
För mer tips gällande diabetes lyssna gärna på min och Kerstins podcast.