Prestigelöshet för allas bästa

Har du försökt att diskutera diabetes med någon och känt att det är väldigt svårt att nå överenskommelse? Det kan inte vara nytt. Det finns en hel del olika strategier och dessa har en hel del olika namn. Några proklamerar att träningen är det enda sättet att lösa diabetesen, och någon annan viktnedgång. Den tredje säger att man inte kan bli frisk förrän man tar bort alla kolhydrater. Någon menar att alla egentligen är delvis diabetiker på grund av hur dieten ser ut i västvärlden. Det är inte enkelt att göra alla nöjda.

Problemet tror jag är att vården inte är tillräcklig. Alltså vårdgivare och läkare kan för det första ha varierande grad kompetens, det är väl inget konstigt. Det kan också genereras mycket missförstånd i samband med vårdkontakter. Men framförallt är det så att typ-2 diabetes inte bara hanteras på vårdcentralen. Den hanteras med kost och träning och andra metoder för exempelvis avslappning. Det betyder att kunskapen för att hantera diabetes inte bara tillfaller läkarna. Enligt Brismar och flera andra läkare som jag har pratat med är det inget fel att se diabetes också som en livsstilssjukdom som en personlig tränare eller hälsocoach också kan hjälpa till med. Det betyder inte att man ska ignorera den hjälpen som finns från vården, absolut inte. Det betyder dock att man kan förstärka vårdens effekt med livsstil. På samma sätt som man går till gymmet för att hantera en skada i knät exempelvis.

På grund av att det finns så många olika sätt att hantera sin diabetes på, finns det också väldigt många olika sätt att se på sjukdomen. Vad är egentligen orsaken till att människor får diabetes? Här finns det en rad olika teorier, jag ska inte säga att dom går helt och hållet mot varandra. Det gör dom inte, däremot kan det innebära att man får lite svårt att förstå sig på alltsammans eftersom den ena metoden förbjuder det som den andra metoden kanske uppmuntrar om än i liten mängd.

Men det är proppfullt med prestige. Den som förespråkar framförallt medicin kan nästan ställa sig emot den som förespråkar livsstil. Den som förespråkar livsstil kan istället verka som en medicinmotståndare. Grupper som menar att kolhydrater är boven kommer inte låta dig diskutera saker som är kopplat till kolhydrater. Samma grupper kan också hävda att viktnedgång är sekundärt. Medans andra påstår att viktnedgång är det absolut viktigaste. Det blir väldigt klurigt.

För mig blev det särskilt uppenbart när jag och Kerstin startade podcasten ”Typ 2 nördar” som är en icke vinstdrivande pod helt utan egenintresse. Kerstin som varit forskare i många år (fler år än jag levt) delar helt prestigelöst med sig av sin kunskap. Den är stor. Det finns dock grupper som inte tillåter att man berättar om den här podcasten. Forum som inte vill höra talas om den. Det är absolut inte en mänsklig rättighet att dela sin pod av och till på olika ställen, men anledningen till det är inte att man vill hindra reklam. Det är att vissa saker som Kerstin säger (ex att statiner kan vara bra, och att man inte måste äta lågkolhydratkost) inte går i linje med dessa människors syn på sjukdomen. Då stänger man den dörren.

Men för att hantera din diabetes behöver du absolut inte välja en strategi eller en metod. Du behöver heller inte passa precis in i mallen för något. Man kan stjäla lite från all slags kunskap för att få en helhet som passar en själv. Det tycker jag är jätteviktigt att komma ihåg. Exempelvis äter jag KETO på kvällen just nu, normalkost till frukost, lågkolhydratkost till lunch. Jag tar hjälp av mediciner när det behövs. Jag tror på träning och viktnedgång. Samtidigt ser jag också vitsen av att fokusera på att äta mindre raffinerad mat och att ha ett fokus på stress och sömn. Sammantaget blandar jag väldigt många metoder, prestigelöst. Jag tror dock att vissa saker är viktigare. Det baserar jag på rätt stark forskning, men det betyder ju inte att alla kan gå den vägen. För jag tycker absolut att man får prata om det sättet man själv hanterat sin diabetes, och jag tycker absolut att man får pusha folk i den riktningen om man verkligen tror på den. Men stäng inte dörren till varandra för att vi har lite olika syn på hur det ligger till. Vi måste kunna hjälpas åt även om den ena äter LCHF och den andra snarare springer en mil om dagen. Det är inte viktigt att alla göra samma – det viktigaste är att alla får förutsättningar att på bästa sätt fokusera på sin hälsa. Jag hoppas du håller med.

Det är dessutom GARANTERAT så att alla metoder och förklaringsmodeller har sina fördelar, man kanske inte behöver hålla med om allting för att nyttja dom för ett friskare liv.


Länk till podcasten


highway junction with marking lines near green trees in suburb
Hitta din väg! Photo by Kelly on Pexels.com