Kolhydratsfattiga nätter ger bättre blodsocker och vikt (Måltidstips)

”Förläng nattfastan” har Kerstin Brismar skanderat sen jag träffade henne för första gången i programmet ”Fråga doktorn” på SVT. Hon hade med sig tydliga kurvor som visade den direkta effekten på blodsockret, men vi pratade också om det som ett sätt att reducera vikten.
Jag har dock alltid haft svårt att nattfasta, inte minst eftersom jag tränar relativt sent på kvällen och behöver fylla på med energi efter dessa pass. Jag har istället gjort andra anpassningar för att må bättre i min diabetes och fortsatt att äta på kvällen.

Jag har dock testat att både äta kolhydratsrikt och kolhydratsfattigt på kvällen – men alltid energirikt. Jag har då inte upplevt någon större skillnad. Nu har jag under en period minskat ner på energiintaget på kvällen, och samtidigt plockat bort stärkelse och socker. Med det har jag fått otroliga resultat! Tappat mer än sex kilo på 4 veckor, och min autoimmuna sjukdom har lugnat sig mycket snabbare än man skulle kunna räkna med att den gjort utan kostanpassningen.

Enligt Kerstin, och även då också enligt mitt egna experiment så gynnas kroppen mycket av att minska intaget på kvällen. Det absolut bästa är nog att inte äta alls efter att du har ätit din middag utan istället vänta till morgonen efter. På andra plats kommer att äta en måltid utan kolhydrater, och som dessutom inte innehåller alldeles för mycket energi. Alltså att man framförallt siktar på att äta protein, och även om man nu äter försöker göra det så ”tidigt som möjligt” så att nattens fasta ändå blir ganska lång.
Det tredje alternativet som fortfarande är bättre än att äta massa kolhydrater på kvällen är att äta en måltid som innehåller mycket energi men som ändå är utan kolhydrater.

(observera att den som äter insulinstimulerande läkemedel eller tar insulin måste ha en helt annan försiktighet när det gäller att fasta och oftast eller alltid måste medicinerna också ställas in efter det. gör alltid detta i samråd med din vårdgivare)

I veckans podd så lovade jag att göra några förslag utifrån dessa principer och dom kommer här:

För den som helfastar (mest effekt): Drick en kopp te eller en kopp kaffe (beroende på om du fortfarande kan sova gott med koffein i kroppen) det kan ge en viss reglering av hungern. Använd tiden till något annat som är trevligt för dig själv – ersätt ätandet med något annat som faktiskt är njutbart. En längre dusch, sex och hångel, en trevlig bok, kanske skriva något, vad det nu än må vara. Drick vatten. Kanske bubbelvatten?

För den som vill äta mindre energi och kolhydratsfattigt: (mindre effekt) Ägg innehåller visserligen en del energi, men några stycken kan du äta. Kanske kan du låta bli äggulan i några av dom. Grönsallad och lite goda grönsaker till det. Annars kan du testa att äta keso med kryddor och skära ner en grönsak i det som passar smakmässigt. Kvarg med hög proteinhalt och låg kolhydrathalt. Frön och nötter kan också passa in här, men varsamhet behöver du ha eftersom dessa är också energitäta. Smörgåsmat som inte har för hög fetthalt kan vara ett alternativ också, samma sak med ost. Jag äter sojaflingor som kommer från gymgrossisten. Dom innehåller visserligen lite kolhydrater, men framförallt protein. Du kan också äta kycklingben eller fisk, kanske något från köttdisken skulle fungera också.

För den som bara vill äta kolhydratsfattigt (men inte orkar bry sig om energimängd) (minst effekt, men fortfarande bättre än att fylla på med kolhydrater innan sänggåendet) Ostar och korvar, nötter, frön, ägg, smör, olivolja och annat som är fettrikt samt allting annat som står ovanför här förstås. Fröknäcke kan vara ett alternativ här också.

När man plockar bort bröd blir det ofta väldigt svårt att veta vad man ska äta, eller hur? Hitta dina vägar kring brödet. Ibland tycker jag nästan det är lättare att ”låta bli” än att hitta substitut. Men ett fullgott alternativ kan vara att spara lite från middagen om man måste äta på kvällen också.

Lycka till!

bowl with healthy dish and green onion
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com