Svårt med råd för typ2-diabetiker

Upplever du att det är svårt att få goda råd som diabetiker? Vad kan man äta egentligen? Hur strikt ska man vara, livet ska ju också kunna fungera? Det är absolut inte enkelt, men jag tänkte försöka skriva en text som ger dig båda sidorna. Det är välkänt att jag har valt en strikt approach, men det betyder inte nödvändigtvis att jag inte förmår att se baksidorna eller den andra sidan. Så poängen här är att belysa bägge sidors poänger, och se om du kan hitta en strategi som passar just dig.

Förändra din kropp – så förändrar du din diabetes
Här finns jag då. Jag anser att diabetes framförallt är en livsstilssjukdom. Eller egentligen är det inte intressant om det är en sådan sjukdom eller inte, utan det som framförallt man fokusera på här är det som går att förändra. Det finns enorma mängder studier som bekräftar att den som går ner ordentligt i bukfett och ökar sin muskelmassa kan slippa sina mediciner. Dessutom kan dessa personer många gånger äta rätt normal kost, åtminstone i flera år av sitt liv. Den uppenbara nackdelen med detta är att det kräver en stor viljeansats och det kommer bli väldigt jobbigt. Dessutom är det inte så enkelt att alla kan reversera sin sjukdom, det kan vara 10-15% som trots idoga insatser inte får resultat motsvarande reversering, och vissa får inte ens förbättringar. Det finns inga riktigt bra långtidsstudier på detta heller så den skeptiska kan hävda att vi vet inte om det kommer att hålla diabetesen borta hela livet. Det är inte heller säkert att diabetes bara finns i bukfett och underskott av muskler (och kanske stressfaktorer och sömnbrist) utan det kanske är så att det finns saker som kroppen aldrig glömmer. Alltså blir man bara tillfälligt reverserad. Motargumentet till det är att alla mår bättre av mindre bukfett och mer muskelmassa. Dels blir hälsovärdena bättre även för icke-diabetiker, och dels kanske man blir mer nöjd med sig själv och mår psykiskt bättre för att kroppen mår bättre.

Förändra din diet – så förändrar du din diabetes
Här finns alla olika slags dieter, men oftast ser man det som att problemet med diabetes har kommit av sättet som vi äter. Vi äter för mycket stärkelse och socker, och vi borde istället äta andra saker. Här kommer du finna personer som helt har slutat med både socker och stärkelse, och istället exempelvis äter lite extra fett eller protein. Målsättningen är inte att gå ner i vikt (nödvändigtvis) utan man tänker sig att det är kosten som höjer blodsockret. I den här gruppen tar man mindre hänsyn till kroppens förutsättningar upplever jag, och istället för att fokusera på massa träning och viktnedgång, så fokuserar man på att blodsockret håller sig bra genom att man äter rätt slags mat. Den som är negativ till detta sättet att se på diabetes kan hävda att eftersom kroppens förutsättningar inte har förändrats så är man fortfarande diabetiker, och att kosten blir ett sätt att symptombehandla sin diabetes. Men den som är inne på den här strategin kan istället säga att typ alla kroppar är dåliga på att hantera stärkelse och socker, och eftersom vi inte ska äta det så spelar det ingen roll.

Förändra lite mindre – din diabetes är ändå en kronisk sjukdom
Här hittar vi dom som anser att diabetes är något som finns i din kropp oavsett vad du gör. Det är en livslång sjukdom, och därför behöver man inte försöka sig på att reversera eller stenhårt kostanpassa. Du har haft oturen att få dessa genetiska förutsättningar eller andra anledningar som gjort att diabetes manifesterats och det är så ditt liv är nu. Genom att nyttja mediciner som hjälper kroppen att hantera blodsockret, och att både motionera/träna lite, eller att hantera kosten någorlunda så får du rimliga blodsockervärden och det är tillräckligt. Här finns också ofta dom som menar att diabetesens följdsjukdomar ändå drabbar alla, och att minska dom med några procentenheter genom att typ förändra hela sitt liv är helt bortkastat. Eftersom väldigt få studier visar effekterna av att långsiktigt exempelvis äta lågkolhydratkost (typ LCHF eller LCHP) så är det ett alternativ som känns obeprövat, och det finns ingenting som säger att dom som är tränade kommer att klara sig längre, i alla fall inte helt entydigt och i alla fall inte forskat på under längre perioder.

Du får tre svar på samma fråga
Av dessa tre kategorier av människor kommer du att få tre helt olika svar på samma fråga. Det är naturligt eftersom deras grundprinciper är helt olika. Eller hur? Det är faktiskt väldigt svårt att säga vem som har mer eller mindre rätt också. Det finns argument som helt klart lyfter vikten av att ha en bra sammansatt kropp, det finns också argument som lyfter att stärkelse är dåligt för oss, men samtidigt finns det argument som kan säga att stärkelse har vi ätit i många hundra år, så varför skulle det plötsligt vara dåligt?

Dessutom är det faktiskt svårt att vara helt och hållet säker på varför vissa människor får diabetes medans andra tycks klara sig. Det finns alltid delvis en förklaring, genetik, livsstil, brist på rörelse, etc men att få en 100% bild av det är omöjligt. Därför behöver vi hitta ett förhållningssätt som fungerar för oss.

Den beprövade vetenskapen håller på att förändras
För bara två decennium sen så tyckte vårdapparaten att helt andra blodsockervärden var tillräckligt bra. Det var ingen som pratade om reversering då. Det är väl först på sistone som man har börjat klura kring om det går att reversera sin diabetes eller inte. Vi vet fortfarande inte hur snabbt det faktiskt kommer tillbaka – eller hur LÅNGT vi faktiskt måste reversera för att ha råd med en sommar där vi helt ger upp allt med träning och bara dricker läskeblask. Går det ens att göra?
Men det finns spännande forskning som visar att betaceller kan återväxa, det finns rätt tydlig forskning som visar att bukfettet tycks direkt påverka vår insulinresistens, precis som tobak gör, och att vi kan genom att öka muskelmassan också minska resistensen. Det ÄR spännande. Men vi vet fortfarande inte helt säkert om det är tillräckligt. Det gör vi inte. Därför behöver du göra ett val hur du ser på saker och ting, jag har gjort mitt. För mig är resonemanget enkelt. Jag vet att jag haft en viss del av ansvaret för att jag blivit sjuk, hur stor den delen är vet jag inte. Samtidigt vet jag att jag har en viss möjlighet att påverka hur min sjukdom ser ut idag. Jag vill lägga mig på kvällen med vetskapen om att jag har testat att göra det jag kan. Jag tror inte att miljontals människor skulle drabbas av en sjukdom som inte är smittsam om det inte beror på sättet vi lever. Därför är jag där jag är!

Det betyder inte att jag totalt förkastar dom andra sätten att se sjukdomen på, faktiskt inte alls. Men jag är beredd att försöka inspirera människor till att göra den resan som jag har gjort. Det finns en massa friskhet på andra sidan nämligen 🙂

man holding black backpack
Photo by Oliver Sjöström on Pexels.com