Optimera ditt fusk

Det är strax helg, och då kan det locka till att man vill fuska lite. Kanske kallar du det för att unna sig lite, eller njuta lite. Det spelar ingen roll. Ibland bryter man sina ordningsamma rutiner och gör avvikelser. Det man kan säga om det är att det kan vara en del av en fantastisk långsiktig plan att faktiskt ha dagar när man sköter sig sämre. Vissa människor tycks få mer motivation av det. Det kan också vara en del av starten på något destruktivt. Du känner dig själv bäst. Leder fredagsmys till att du snarare ger upp och tycker att det var skitsamma behöver du verkligen fundera över om det är värt det för dig. Som vanligt är vi olika.

Det här inlägget handlar dock om att vi redan bestämt oss för att fuska, oavsett anledning och nu vill vi göra det så bra som möjligt. Det ska påverka vår diabetes så lite som möjligt. Här kommer några råd eller tips som kan hjälpa dig med det.

Inför ditt fuskande kan du tänka lite större:

– Balansera kosten på en vecka istället för en dag
Du vill ha en kväll där du äter mer, så skaffa dig en kväll när du äter mindre som en motreaktion. Säg att fredagarna är din gottedag, skulle du kunna ha en annan dag som är mer strikt istället? Periodisk fasta? 5:2 metoden? Det finns flera alternativ som du kan kika på.

– Boosta din kropp med extra träning och motion
Låt den dagen som du ska ”fuska” samtidigt vara den dagen du tränar mer. Du kanske lägger ett av dina längre pass den dagen, eller lägger till promenad/jogging just den dagen. Ingen dum idé. Du kan också ha en plan som gör att du tränar/motionerar mer dagen efter. Kanske direkt på morgonen?

– Låt inte en dag av fusk sticka iväg med massor av fusk
Det är lätt hänt att man tänker att ”jag ska fuska idag ändå, så jag kan göra si och så också”. Gör inte det. Det kanske räcker med att du fuskar på middagen och efter den? Tappa inte allt för det

– Återgå till normalitet efteråt
Kanske redan nästa dag kan du återgå till ordning och reda igen. Dra inte ut på tiden. Påt igen bara!

När du väl fuskar :

För att motverka allt för höga blodsockernivåer: Ät ditt fredagsmys i anslutning till din måltid, alltså gärna ganska tätt på efteråt. När kroppen har fått protein och fett och fibrer från maten så sticker inte blodsockret lika mycket. Välj gärna snacks som innehåller fett och protein eftersom det gör att blodsockret påverkas mindre. Köp inte hem onödigt mycket av olika saker. Det gör att du måste säga nej till dig själv, det är bättre att begränsa detta redan i affären. Ett annat förslag är att du kommer överens med dina fredagsmysare att ni tar en promenad på kvällskvisten, frisk luft och lite samtal. Vila från både skärmar och stillasittande. Slutligen vill jag säga ha inte dåligt samvete för det hjälper ingenting. Har du bestämt dig för att bryta din kost så gör det med ro, njut och ha det trevligt, du kan mäta ditt blodsocker vid ett annat tillfälle istället. Men blir ditt blodsocker för högt, alltså över 8-10 så tycker jag du ska fundera på om du verkligen har råd att fuska, eller om du behöver justera sättet du fuskar på.

Vad kan man äta då?
Nötter är nog det som är mest lämpligt som också räknas som snacks. Men pass på, nötter är oerhört energirikt så även om det inte påverkar blodsockret så är det inget man kan äta hela tiden. Choklad med hög kakaohalt brukar också vara snällt mot blodsockret. Ostar och korvar är inte tokigt alls för blodsockret. Sen kommer kanske chips och popcorn, men dom höjer blodsockret mycket mer än chokladen och nötterna. Karameller och godis brukar vara väldigt svårt att äta och samtidigt ha ett bra blodsocker. Allra längst ner kommer dryck med socker eller kolhydrater i, läsk och öl är två exempel. Det är inte ens bra för blodsockret för någon som är frisk.

Ha ett härligt fredagsmys!

close up of wine and fruits
Photo by Pixabay on Pexels.com