Kerstin Brismars råd om blodfetter och insulin

Här kommer de kostråd som Kerstin Brismar refererar till i podavsnitt 2, 3 och 4. Podcasten finns även i andra appar än Spotify – sök på ”Typ 2 nördar”

Råd för att minska insulinbehovet (och blodsockret)
Specifika kostråd

  1. Kost att undvika: är allt som innehåller snabba kolhydrater (=går att
    mosa/finfördela med en gaffel) vilket finns i socker, godis, vitt mjöl
    inkluderande bröd, paj, paneringar, sås, vitt ris, pasta, flingor, kakor, bullar,
    chips, öl, vin, starksprit, läsk, juice, saft, ketchup, svensk senap, salta pinnar,
    glass, sorbet, äppelmos, större portion melon och banan (innehåller mer socker
    än annan frukt).
    Undvik processat kött tex smörgåsmat (charkprodukter, vissa färdiga frysta
    rätter)
    Minskat intag av snabba kolhydrater sänker insulinbehovet och blodsockret
  2. Får äta: ägg, skinka, fågel, kassler, lövbiff, korv med minst 70% kött, all fisk,
    räkor, kräftor, krabba, ”crabbmeat”, fransk senap, musslor, sardiner, soppor,
    getost, fårost, grädde (obs begränsad mängd), vanlig hårdost max 27%, yoghurt
    naturell, keso, creme fraiche light, mozzarella, haloumiost, svamp, avokado,
    olivolja, rapsolja, fröer, kapris, vitlök, lök, sallader, tomater, gurka, spenat,
    squash/zuccini, auberginer, broccoli, sparris, vitkål, rödkål, (Quinoa), linser,
    bönor, blomkål. Undvika att koka sönder baljväxter.
  3. Ät mindre av; bär, apelsin, äpple, selleri, ärtor, majs, paprika, pepparrot,
    kronärtskocka, rödbetor, morötter, kålrot. Undvika att koka sönder rotfrukter
  4. Ok att äta; Max 1 bitar (5-10g) 70-90 % mörk ren choklad/dag, max 10
    nötter/mandel, 10 oliver/dag, Max ett litet glas (1,5 dl) mjölk per dag
    (mjölksocker ökar blodsockret),
    Motionera/promenera och styrketräna dagligen. Det minskar insulinbehovet

Kostråd för att minska LDL-kolesterol (och Triglycerider) med 30% eller mer
FETT
Minska intag av mättat fett (fett från gris och ko)
Undvik transfetter genom att inte äta bakverk och pommes frites
Ta bort skinnet från kyckling, kalkon
Undvik smör, gräddglass, feta korvar, fet ost
KOLHYDRATER
Minimera intag av ”snabba” kolhydrater (socker, söta drycker, juice, mjölmat, bröd utan
fullkorn/fibrer, torkad frukt, processad mat)
Minska/minimera alkohol/vinintaget
Undvik kakor, bullar, vitt bröd och pajer
ÖVRIGT
Öka träning/öka fysisk aktivitet
Ät mer fet fisk, omättat fett = olivolja, rapsolja, nötter/mandel och avocado
Öka intaget av fibrer:
Ät mer fullkornsprodukter
Ät mer råa och endast lätt kokta grönsaker och rotfrukter
Ät färsk och/eller frusen osockrad fiberrik frukt/bär, motsvarande 1 frukt eller 1 dl bär varje dag
Drick max 1 glas =12 cl vin per dag
Stockholm Jan 2017
Kerstin Brismar
Senior Professor

Följ gärna podcasten och dela gärna den till vänner och bekanta. Tillsammans sprider vi rätt kunskap om diabetes.