Det är relationen som är problemet

Sliter du med din diabetes? Har du precis fått diagnosen och känner dig vilsen? Det behöver inte vara allt för krångligt att komma ut på andra sidan av det här, även om det kommer finnas hinder på vägen också. Det kommer inte vara enkelt, det är absolut inte jag säger. Men det är otroligt viktigt att du fokuserar på rätt saker nu.

Dina relationer är problemet
Nej, inte med maken. Eller ja, det vet ju inte jag. Brukar ju vara ett hiskeligt effektivt sätt att förlora kroppsvikt att dumpa sin partner, men vi ska varken skämta vidare om det eller konstatera det nu, utan istället titta på relationerna som blir problematiska, och på vilket sätt dom också blir det.

Mat är njutning och träning är självplågeri
För nästan alla människor är mat en form av njutning. Det är inget fel med det förresten, det är väl när maten blir den enda formen av njutning som vi börjar att få bekymmer. Där är många tyvärr. Givetvis kan det variera i slag, men många människor har njutningen som något man stoppar i munnen. Den grunden behöver förändras. För även om du bakar med ingredienser som är bra utifrån blodsocker så kommer din relation att fortsätta vara skev. Du behöver lära dig att mat är energi. Mat är livsnödvändighet för att överleva, utvecklas, växa och för att hålla sig fri från sjukdomar. Det är det primära med mat. Att sen kunna njuta av den också är fantastiskt, men betyder det att du upprätthåller en osund relation till mat behöver du tänka om. Jag tycker att du ska framförallt hitta nya saker som du kan njuta av. Addera till din lista av saker som du kan unna dig själv, ge dig själv för att du är värd det, och tillföra tillvaron för att den ska få guldkant. Men titta utanför munnen. Kulturen, sporten, idrotten, föreningslivet har massor med saker att erbjuda. Böcker, kurser, sociala sammanhang. Sex! Det finns en rad andra saker man kan njuta av, men det kommer att ta tid att verkligen känna det som fullvärdigt. Därför måste du stå ut.

Träning brukar vara motsatsen, det är förknippat med jobbigheter fysiskt. Många diabetiker har värk och problem med kroppen, men ofta är det sjukdomar som vi vet att är starkt kopplade till insulinresistens och högt blodsocker. Därför kanske vi behöver få lite mer ont för att få mindre ont i långa loppet. Dessutom brukar överviktiga tyvärr plågas av självbilden när man exempelvis går på ett gym, att man känner att man inte passar in är inte alls ovanligt. Men det är förstås hjärnspöken som måste skrämmas bort.
Utöver det har sättet vi lever på gjort att en extra promenad sällan är nödvändig. Vi kan utan problem fixa så att vi kommer ända fram till dörren. När vi dessutom i regel ligger lite efter i tidsschemat så blir det svårt att parkera extra långt bort och att ta den där extra rörelsen. Men vi behöver göra den. Vi behöver omprogrammera vad rörelse och motion är för oss. Lita på mig när jag säger att jag också hade FRUKTANSVÄRT ont i kroppen när jag fick min diagnos. Jag kunde inte heller röra på mig, det var omöjligt. Men jag började istället med att vara mycket mer fokuserad på kosten. Sen lade jag till träning senare. Idag kan jag springa en halvmil, spela en fotbollsmatch, träna tuff styrketräning utan att ha mycket mer problem än några gubbstön 😀

Du kan hetsträna, banta ner dig och bli reverserad men det kommer bli extra jobbigt om du inte har en plan för att förändra dessa relationer. Det är oundvikligt. Du behöver bygga om sättet du ser på mat och rörelse, samtidigt som du bygger ut sättet du ser på njutning. Det kommer att ta tid. Du behöver lära dig att prata om annan njutning, att verkligen ta till sig det.

För om du tycker synd om dig själv för att du inte kan äta vad som helst just i början av diagnosen är det troligtvis en rimlig del av processen. Men det här måste sakta men säkert försvinna. Du måste komma till en punkt där du ser vitsen och meningen med att ta hand om dig själv. När du når dit blir du så mycket svårare att stoppa – för då gör du inte längre sakerna för att du måste utan för att du vill.

Det är inte synd om oss diabetiker. Faktum är att det finns en rad mer allvarliga sjukdomar som kan drabba människor och komma som en blixt från klar himmel. Vi vet om vad vi har för problem, och vi har mediciner, mätinstrument och tid på oss att åtgärda dessa problem. Ta vara på den tiden!

En kort promenad är mycket bättre än ingen promenad alls. När den dessutom utförs med känslan av självkärlek så får den mer värde än bara blodsockret.