Försämrade blodsockervärden på storhelgerna

Känns det igen? Jag är ju med i en hel del Facebookgrupper kopplade till typ2-diabetes. Administratör i en av dom största som heter ”Vi med diabetes typ2” så jag hänger med ganska mycket. Låt mig ge er mitt perspektiv på hur jag upplever storhelgerna i dessa grupper.
Först och främst är det en rad av människor som i vanliga fall tar insulin, och som ni inte förstår varför deras doser inte längre räcker till. Deras uträkningar stämmer inte längre. Vidare är det också de som inte tar insulin, men som inte riktigt förstår hur deras diabetes kan ha blivit försämrad eftersom de inte ätit särskilt mycket sämre. Det som är värre är att människor drabbas av allvarliga komplikationer ledigheterna. Där smärta i kroppen är tillräckligt hemskt förstås, men kranskärlssjukdomar, infarkter och annat är också med i mixen. Läskigt!

Hur kan det här komma sig då? Ja det finns givetvis psykosociala faktorer här också, att vara stressad och försöka att bjuda till för en familj som kanske gör en gråhårig kan absolut påverka. Det är sant. Det kanske är så att du borde prioritera bort vissa personer från ditt liv för att få en bättre tillvaro.

Men det är tre andra saker som verkligen direkt leder till sämre blodsockerkontroll :
1. Vi äter mer än annars
(Även om du äter lite kolhydrater så är överätande något som leder till insulinresistens)
2. Vi tränar och motionerar mindre än annars
(Det brukar vara nog med annat, och dessutom missar vi den ”vanliga” rörelsen som kanske arbetet ger även om vi bara jobbar på kontor när vi promenerar till kaffeautomaten eller vad det nu är vi gör på vardagarna)
3. Vi sover mindre än annars
(Om inte annat sover vi på andra tider än annars, och det påverkar också kroppens förmåga att ta emot insulin)

Det spelar ingen roll om ditt insulin kommer från en penna, eller om det kommer från din bukspottskörtel. Dessa faktorer kommer att göra din kropp mindre känslig mot det. Sen kanske det får vara så, jag säger inget om det. Man kanske behöver en paus från hårda kostscheman om man har såna annars. Men det är absolut inte förvånande att blodsockervärdena blir sämre, och att din kropp behöver mer och mer insulin. För det är vad som händer även för den som inte har en penna. Deras bukspottskörtel får producera mycket mer insulin för att göra samma effekt. Men när vi bara mäter blodsockret så märker vi inte det.

Du som har haft en försämring under julen, misströsta inte! Du kan när som helst börja och ge kroppen bättre förutsättningar för att hantera insulinet du har. Det är inte för sent!


man in santa claus costume
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com