Oskyldig tills motsatsen bevisas

Man måste få kalla en spade för en spade heter det. Det är ett uttryck som nyttjats en del på slutet politiskt. Det syftar till att man måste få säga vad något är även om det är obekvämt för den som är mottagare av det.

Det som jag pratar om framförallt nu är Sverigedemokraterna och deras historia. Det finns en historia där och en nutid som är allvarlig. Det verkar i alla fall utåt som att man försöker städa upp i ledet, men det är uppenbart att man inte lyckats med det och att vissa personer har förlåtits i större utsträckning för sina fadäser än andra.


Det jag framförallt har intresserat mig för nu är väljarna. Inte minst eftersom Sverigedemokraterna har växt och blivit rikets andra största parti, och bland väljarna tycks det finnas folk från alla delar av samhället. Jag tycker personligen att det är beklagligt att flera av dessa väljare röstat som dom gjort utifrån missnöje. Ett missnöje med den partipolitik som bedrivits under en längre tid, och partiet har gått till val med det också. Att ”dom andra” partierna inte har gjort det som behövs för att få ihop samhället på olika plan.

Alla har givetvis inte bara gjort det av missnöje. Enligt en undersökning som DN gjorde tillsammans med Ipsos innan valet är det 35 procent av befolkningen som tycker att specifikt SDs ”Flykting och invandringspolitik” är bra. SD vinner även frågan om lag och ordning med ca 21 procent av dom röstberättigade som hade dem som favoriter i just de frågorna.

Men tonen mot dessa väljare är precis lika hård som tidigare. Självklart tycker folk olika i den frågan också, men många menar att de som gjort valet att rösta SD också stöttar rasism. Några menar att väljarna själva är rasister. Så jag har haft en del diskussioner med människor om det, både online och öga mot öga, och det är då jag flera gånger kommit i kontakt med uttrycket ”man måste få kalla en spade för en spade” Helt klart så. Det måste man få göra, men vad är syftet. Kommer det hjälpa oss framåt?

Kommer vi få mindre rasister i landet genom att kalla fler folk för rasister? Kommer de som funderat över att välja ett annat parti dra sig mer eller mindre för att byta om man kallar dom för rasister? Kommer folk bli mindre missnöjda?
Med ganska stor säkerhet så tror jag att det har motsatt effekt. Avståndet mellan människor blir längre när vi stoppar in dom i kategorier, särskilt om det är kategorier som ingen kan vara i med stolthet.

Det är ju också så att rasism på något sätt har en dynamisk skala. Det kanske inte alla håller med om, men jag tänker nog att det finns olika grader av allvar i rasismen. Observera att jag alltid tycker att den är fel. Men en Afghan som växt upp i Iran under ständigt förtryck kommer med stor sannolikhet att ogilla Iranier. Det är rasism, men jag kanske inte tycker att det är lika allvarligt som att som infödd svensk hatar personer från Somalia fastän man inte ens känner någon, även om det också är rasism. Det är lättare att förstå den första personen på något sätt även om det fortfarande är fel. Därför är det för mig i alla fall skillnad att aktivt motsätta sig att invandrare ska få ett jobb och att oroa sig lite för hur det ska vara med att en invandrare ska få ett jobb. Det betyder inte att oron är befogad eller att den kommer ur godhet och kärlek. Båda dom sakerna kanske är en del av den rasistiska skalan, det vet inte jag, men jag vet att det är i min bok långt mycket mer allvarligt att motsätta sig det.

Vad spelar det för roll då? Antingen är man väl rasist eller så är man det inte? Så kanske det är, men ordet kommer tappa sin mening. Det har det redan gjort. Eftersom ordet kastas med fritt, och eftersom både politiker och andra människor har mättat det ordet så är det inte alls lika allvarligt idag som det var för 10 år sen att bli kallad för rasist. Det är läskigt. Ingen ska vara okej med att kallas rasist. Det är vidrigt med rasism.

Sen spelar det också förstås roll för att det finns folk som har röstat på SD för att dom gillar deras lösning på bränslepriserna, eller för att dom tycker att Jimmy är cool. Jag har ingen aning om det är 1% eller 99% av väljarna som gjort det (jag skulle kunna gissa) Men jag vet att det finns väljare som gör det, och det är själva grundstenen i alltsammans. Vi ska inte döma människor förrän vi vet deras uppsåt och vilka dom är. Vi kan inte påstå att alla muslimer ogillar kvinnor för att det finns platser på den här jorden där det verkar så. Vi kan inte påstå att religiösa människor hatar homosexuella, även fast det finns instruktioner i dom allra flesta religiösa skrifterna att den typen av sexualitet är fel och förbjudet. Det är när vi drar sådana slutsatser kring hela grupper av människor som vi tappar varandra.

I en tråd på twitter står en man på en veranda och skanderar rasistiska vidrigheter. Några beskyller SDs röstare för den här individens galenskap. ”Såhär går det när var femte person röstar SD” – vilket är exakt samma resonemang som många rasister har gällande invandring. I andra diskussioner, kanske om en våldtäkt eller något annat så beskylls socialdemokrat röstarna för att det fick hända. Det är förstås helt befängt att resonera på det sättet. Men det finns högt uppsatta politiker som drar det längre – det är alla som röstat blåtts fel att det här händer just nu. Att den här enskilda individen står på en veranda någonstans i Sverige och ropar rasistiska vidrigheter är alltså alla som röstat blåtts fel. Jag vet inte om alla kallades rasister, men ändå.

Det som jag länge sagt om hur vi pratar om invandrargrupper – att vi inte kan dra slutsatser om folk baserat på deras
födelseland eller vad dom har för religion vill jag nu också påminna er att även gäller partipolitiken. Om du inte vet varför någon röstat något, eller syftet med rösten, så har du långt ifrån tillräckligt med information. Fråga istället för att döma. Det är så vi möts. Det finns inget annat sätt.


PS. Du vet inte heller vad jag har röstat förrän du frågar. Jag har dock rätt att inte avslöja det. Men för sakens skull; jag inte har röstat på SD den här gången heller. DS