Viktnedgång – även för normalviktiga

Jag har tidigare pratat om studier som pekar på vikt som problemet med diabetes. Det har ni säkerligen inte missat, men det finns här på sidan om man är intresserad.
Den studien visade att 86% av alla som gick ner 15kg eller mer faktiskt blev av med sin diabetes. Mycket intressant.
Men kritiken till den här studien var att man kanske inte bara kan kolla på tjocka människor eftersom många är normalviktiga.
Sanningen är inte att många är normalviktiga – knappt 15% är – men det är förstås meningsfullt att fortfarande prata om dessa personer.

Nu ha den studien gjorts! Vad händer om man tar människor med normalt BMI (max 27, ett snitt på under 25 på deltagarna) och får dessa att gå ner i vikt?C SAMMA SAK! Nästan i alla fall. Folk som är normalviktiga kan inte gå ner lika mycket som överviktiga kan, men troligtvis är dom lika feta på fel ställen, och därför drabbas dom också av fetmarelaterad diabetes. Inte fullt ut 86% gick i remission dock, ”bara” 70% i denna lågbmistudie. Men det visar ju återigen att livsstilen är så otroligt potent, och att varken du eller din läkare kan anta att din diabetes beror på något annat förrän du faktiskt ordentligt testat att gå ner i vikt!


Studien finns i sin helhet här: https://www.ncl.ac.uk/press/articles/latest/2022/04/diabetesremissionforlowbmi/

crop kid weighing on scale
Photo by Ketut Subiyanto on Pexels.com