Viktnedgång – på RÄTT sätt

Eftersom viktnedgång är central för den som har typ2 diabetes med bukfett som bakomliggande anledning (ca 85-90% av diabetikerna har detta) och eftersom bukfetma ger andra dåliga effekter på flera av sjukdomarna som alla diabetiker riskerar att få så måste vi prata om hur man ska göra för att gå ner i vikt.


Vi pratar mycket om kolhydrater som diabetiker, eftersom dessa höjer blodsockret och det är ett problem dagligen, vi vill inte ha något högt blodsocker. Studier visar att blodsocker som inte ens är diabetiska kan vara farliga för kroppen, så att MINST sikta på att ha friska värden är att rekommendera. (Under 6 i fastevärde, och inte mer än 8 mmol/l efter måltid) Hba1c under 42. Har du fått andra rekommenderade värden så fundera över varför – för farorna finns där även om din diabetessköterska har sagt att du kan nöja dig med högre värden.

Men för att gå ner i vikt krävs det att kroppen hamnar på energiunderskott, den behöver hamna i ett läge där reserverna används. För det är reserverna som sitter runt buken. Tyvärr sitter också reserverna på andra ställen på kroppen, och man kan inte bestämma vilken del av kroppens reserver som förbränns först. Men inte nog med det – vi vill ju att det framförallt ska vara fett som förbränns, annars är risken att vi går ner i vikt på vågen men att en del av dom nyttiga musklerna också försvinner på cupen. Därför behöver du använda musklerna samtidigt som du går ner i vikt. Kroppen kommer inte förbränna muskler som behövs, och genom att nyttja dom så visar du det för kroppen. Men du måste också fylla på med byggstenar, aminosyror, dvs protein för att kroppen ska behålla sin muskelmassa

Proteinmängden ska vara ca 2g per kilo av din kroppsvikt för att optimera förutsättningarna för att behålla och bygga muskelmassa. Så väger du 100kg ska du äta 200g protein per dag. Gör du det och samtidigt tränar kommer du minska minimalt i muskelmassa vid viktnedgång.

Att hamna på underskott kräver att du tänker till kring maten. Det är väldigt svårt att förbränna extra endast genom att träna. Detta eftersom träning ger hunger och ett större behov av mat också. 100g choklad kräver 90minuter Yoga, 40 minuter löpning, eller att promenera mer än en timme. Det är ganska mycket träning för att kompensera för den chokladkakan. Om du istället anpassar kosten och dessutom tränar, kan viktnedgången gå ganska fort.

För diabetikern är mättnadsfunktionen rubbad. I alla fall till en början. När kroppen har ett dåligt insulinsvar så kommer mättnaden för sent. Därför kan det vara smart att faktiskt ha lite koll på intaget.

Det behöver inte vara särskilt svårt egentligen, men du kan alltid kontakta mig om du vill ha hjälp.