RF är inte vår syndabock i detta, men dessa kanske är:

Jag ska först börja med en friskrivning, jag har själv inte tagit något ansvar för detta tidigare och kanske har det varit slött. Men när det gäller att göra e-sporten till en sport, så har jag egentligen bara sagt att det finns mycket synergier. Men jag vet inte om det är rätt väg att gå. Sen har jag kanske inte riktigt trott på att riksidrottsförbundet ska ta sig an e-sporten heller, åtminstone inte ännu.

Det hela handlar om att Dota2 turneringen The International inte kan hållas i Stockholm. Nu börjar det pekas finger till varför detta inte fått skett, ganska snabbt kommer Riksidrottsförbundet in under radarn och beskylls för detta. Men låt oss titta på den här situationen och fundera över vad det egentligen är som har gått fel. Vi kommer tillbaka till Riksidrottsförbundet också.

Från Valves hemsida: ”Trots tidigare försäkringar informerades vi dock för två veckor sedan att Sveriges Riksidrottsförbund har röstat mot att godkänna e-sport som en del av idrottsförbundet, Under mötena som följdes direkt med Svenska E-sportsförbundet (SESF) och Visit Stockholm upptäckte vi att vårt enda återstående alternativ var att be Sveriges inrikesminister att omklassificera Dota2-mästerskapet The International som ett elitsportevent”

För det första; Någon har varit en otroligt dålig rådgivare till Valve. Antagandet att E-sporten ska bli en del av RF är otvivelaktigt en gissning, en jättestor stretch i sin bästa form. Förbundet har tidigare sagt nej. Men det uppstår en till frågeställning här också. SEFS har gjort en ansökan till Riksidrottsförbundet trots att man vet att det finns ett annat förbund, Svenska E-sportsförbundet, som redan gjort en ansökan. Vem som kom först spelar egentligen ingen roll här. För båda dessa föreningar vet att när det kommer två ansökningar av samma karaktär kommer det att avslås. Detta bekräftar också Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet till P3spel när han säger ” E-sporten är inte en del av RF på grund av att två organisationer sökte in samtidigt och det bara fanns plats för en

I den artikeln som expressen skrev 27 Januari 2021 så är det tydligt att både SEFS vet om problemet med att det kommer in två ansökningar.

Saxat från Expressen:
”Sammi Kaidi, som är ordföranden för Svenska e-sportförbundet, berättar att han kontaktade SESF:s ordförande efter deras ansökan.– Han förklarade för mig att det var medvetet från deras sida och att de har kännedom om att två medlemsansökningar för samma idrott kan göra att ingen antas.”


Återigen, jag tar ingens parti här. Jag konstaterar bara att detta visar att åtminstone Sammi vet att detta skulle hända, och ändå fanns det två ansökningar på plats. Gissningsvis har Sammi precis som han säger gjort det här kontaktförsöket till SEFS också. Vilket innebär att bägge organisationerna ansåg sig själva vara så pass mycket mer lämpade att dom var beredda att ta ett gemensamt nej för att inte riskera att få vara den organisationen som ”vinner”

Snacka om att känna sig besviken Vilken jävla mörk dag för Svensk E-sport. Man hade ju hoppats på att det handlade om politiken på någon annan nivå, eller att det var konservativa äldre personer som helt enkelt inte ville acceptera e-sporten. Kanske hade inte e-sporten blivit upptagen i RF ändå, men detta gör mig ändå väldigt ledsen.

Att inte dessa två organisationer gjorde allting i sin makt för att lösa detta problemet och alliera sig framför RF visar bara vad e-sporten är. Omogna, och långt ifrån redo att vara ett förbund. Det kräver sin hen att släppa stoltheten och samarbeta med andra. Men framförallt krävs det för att lyckas i såna här sammanhang. För det handlar inte bara om er, det handlar om hela Sverige.
När detta har lagt sig så kan jag därför erbjuda att moderera samtal mellan dessa två organisationer, och se till att man kommer till en gemensam slutsats som är bra för e-sporten i Sverige. Annars förtjänar ingen av er att vara de som var först. Det är skamligt att vi inte lyckats med det. Vill ni inte ha min hjälp så är det fine – men jag räknar med att det kommer utmynna i en organisation, och att den har kommit av samarbete mellan dessa två parter. Kom också ihåg att förbundsstyrelser går att byta ut, och att det är medlemmarna som är dom egentliga ägarna, så det är ingen prestige här, utan det handlar om att få till detta för e-sportens skull.

Förhoppningsvis bringar detta klarhet till problemen som finns just nu i Svensk E-sport. Förhoppningsvis kan vi ändå försöka att trycka fram det här eventet. Men när det kom till min kännedom att det finns två organisationer med egna agendor som representerar oss inför Riksidrottsförbundet så kan jag ju erkänna att det snabbt minskade mina förhoppningar. Vi är inte enade. Vi är delade. En delad e-sport är en svag e-sport. Vi måste tänka om.
https://www.expressen.se/sport/e-sport/forbundet-anklagas-ar-extremt-trakigt/
https://www.dota2.com/newsentry/2992060508108464823