Vårdkritik befogad om människor gör sin egna del.

Det är inte sällan jag ser vården kritiseras. Det kan vara vid ett middagsbord, på affären men framförallt på nätet och diverse olika grupper. Jag kan hålla med om att det finns problem med vården, inte överallt och inte ständigt. Men givetvis har vårdgivare utmaningar dom står inför, och givetvis lyckas dom inte alltid så bra som dom kanske vill.

Men jag tycker som vanligt att det är intressant vad vi kan göra själva. Jag ser engagerade föräldrar som tvingar fram olika utredningar, patienter som med påtryckningar får olika mediciner och som blir inskrivna på olika delar av vården för att få hjälp med dessa problem. Jag själv har också mycket hjälp från vården (har sen diskbråcksoperation kroniska smärtor i benet bland annat) så jag menar inte att jag inte belastar vården – för det gör jag.

Men när det gäller att patienten själv ska dra sitt strå till stacken, då blir diskussionen annorlunda. Då hamnar människor i försvar och det är inte längre intressant att diskutera. Men livsstilen kanske kan påverka långt mycket mer än vården kan, i långt mycket mer frågor än ni kanske tror. Vi fokuserar väldigt hårt på diagnoser och definitioner, och väldigt lite på livsstilens påverkan.

Vi skulle ju aldrig ta någon seriöst som rökte och klagade på att vården inte kunde hjälpa dom med deras lungcancer. Jag säger inte att den här personen inte förtjänar vård – självklart ska alla få det. Men det är ju förståeligt varför vården inte lyckas hantera sjukdomen tänker jag. Men på samma sätt ser vi inte annat. Vi vet att IBS blir bättre om socker och stärkelse försvinner ur kosten, vi vet att svamp minskar eller försvinner om vårt blod blir mindre sött. Vi vet att risken att dö av en rad olika sjukdomar minskar avsevärt om vi rör på oss. Vi vet att barn som får för lite sömn på natten blir okoncentrerade.

Vi vet att psykologiska sjukdomar och neurologiska sjukdomar påverkas extremt mycket av att sova ordentligt, att motionera och träna och att äta ordentlig mat. Jag har erfarit detta också, det är uppenbart att barn och unga påverkas väldigt mycket negativt av att inte sköta kost sömn och rörelse.

Så samtidigt som vi klagar på att vården inte gör det dom ska – så måste vi börja göra det vi ska själva. En kombination av livsstilsanpassningar och vårdgivares expertis kan göra underverk. Men att anta att ett piller ska lösa problemen som är med ditt sätt att leva är naivt. Erkänn att du behöver ändra approachen till livet, och börja därifrån, varesig det är OCD, Diabetes eller vad det nu än är, så behöver vi hjälpa vården på traven att ta hand om oss. När vi gjort det kanske vi kan börja peka finger och klaga om vården inte gör sin del.

Alla människor; Oavsett sjukdomar eller bakgrund, kan påverka sin hälsa i en positiv riktning med några enkla råd

– Ät mindre socker och stärkelse (Detta är oftast tomma kalorier som inte ger någon livsviktig näring)
– Ät mer grönsaker (Dessa är ofta fyllda med nödvändiga ämnen och har inte massa onödig energi)
– Sluta sitta still. (Rör på dig mellan varven även när du jobbar)
– Börja träna! (Who rekommenderar minst 150 minuter i veckan!)
– Sov på nätterna och ät på dagarna. (Inte tvärtom)
– Minska ner på eller sluta helt med nikotin och alkohol.

Dessa råd kan göra otroliga saker för din hälsa, varesig det är en OCD diagnos som stör dig eller du har drabbats av diabetes. Det har effekt på dödlighet i massvis med olika sjukdomar. Det är det som är poängen, vi får en massa sjukdomar (och en massa sjukdomar förvärras) av sättet vi lever. Så försök att hitta ett annat sätt att leva på! Vården kan inte kompensera för ett dåligt sätt att leva, inte mediciner heller.


vegetables and tomatoes on cutting board
Photo by Pixabay on Pexels.com