Den raffinerade kosten är problemet

Det känns som att jag alltid tjatar om kost och raffinering. Men jag förstod idag att det kan vara svårt att förstå vad det egentligen innebär, eftersom det finns så otroligt mycket olika matvaror och det blir inte riktigt så enkelt att förstå det.
Men egentligen handlar det bara om att äta mat som den ser ut i naturen. Redan genom att göra potatismos av potatis så har man förändrat upptaget av kolhydrater jättemycket – vi ska tugga med munnen och magen ska få jobba med fibrerna

NaturligtRaffineratMer raffinerat
MandlarMandelmjölMandelsmör
PotatisPotatismosPulvermos
KöttKöttfärsFärdiga hamburgare

Det galna med raffinering av mat är att det inte tas upp snabbare av kroppen (blodsockret höjs snabbare) utan kroppen tar upp MER av energin i maten också. Detta har testats i diverse studier, och även om det är svårt att hitta en exakt definition av raffinerad kost så ser man att när man serverar folk raffinerad kost så kommer dom att äta mer energi.
Tar du 100 gram mandlar i näven och äter upp dem så ger de ca 400 kcal, men tar du exakt samma mandlar och mixar dom tills de når konsistensen av smör så kommer exakt samma mängd av råvaran att innehålla 200 kcal mer.

Så min tumregel är enkel : Tänk att naturen är ett pussel, och att du ska kunna ta det du har på tallriken och sätta tillbaka det i sin helhet i naturen. Då är du nära ordentlig mat. Alltså, bröd växer inte på träd. Jag vet att bröd baseras på naturliga råvaror, men det är väldigt väldigt raffinerat, och kroppen reagerar därefter på sådana matvaror.
Men du behöver också ta hänsyn till hur naturligt det är, vi ser ju att kött från fabriksgårdar har mindre näringsämnen i sig, och att viltkött har mer. Frukt som finns i Sverige jämför med frukt som är importerat. Samma med grönsaker. Prioritera att äta riktig mat.

Blir maten aldrig gammal är den troligtvis inte särskilt naturlig. Riktig mat blir gammal om man inte äter upp den. Den kanske är dyrare om du räknar hur mycket energi du får i dig per krona, men om du räknar med hur mycket näring du får i dig per krona så är det alltid bättre att äta riktig mat. Med det resonemanget är det absolut lika näringsrikt att äta mandlarna som smör (i exemplet ovan) men då behöver du ha i åtanke att kroppen tar upp mycket mer av energin istället.