Enkla kostregler som är applicerbara för alla

Ät mat som är oraffinerad
Titta på maten du ska äta, finns den i naturen? Då är du på rätt väg! Du vill inte att maten ska vara fixad i en fabrik eller vara pulvriserad eller mjölad, du vill helt enkelt äta riktig mat! Det är svårt att göra studier på mat men det finns något som ändå går att säga om kost som är applicerbart hos alla – mat som är lagad av en människa är nästan alltid bättre än mat som är lagad av ett företag. Hemlagad mat slår helt enkelt helfabrikat. Inte väldigt förvånande. Riktig mat blir också gammal om man inte äter den. Faktum är att det står i direkt koppling till hur nyttig maten är. Ju längre tid den klarar sig i skåpet – ju mindre näring.

Ät mycket grönsaker
Gärna halva tallriken! Lägg till grönsaker till allting du äter, och hitta variationer som är goda. Grönsaker är en otroligt viktig del av din kost, det mättar, det håller magen i form, det ger näringsämnen och det är kalorisnålt. Går du på en kost som säger att du ska vara varsam med grönsaker så byt kost! 🙂

Drick inte energi
Saker vi dricker är superenkelt för kroppen att ta upp. Det är därför vi inte ska dricka energi primärt. Det bidrar inte till mättnad och det höjer blodsockret väldigt snabbt. Ät energi, drick det inte!

Ät på dagen, och sov på natten
Ät inte för sent på kvällen. Ät en ordentlig frukost istället om du är hungrig. Kvällsätande är inte bara dåligt enligt Madonna, utan enligt många läkare. Det handlar om att glukosreglering och annat ska göras på natten. Dessutom är det bra att magen och kroppen får ordentlig vila även utan mat.

Ät på ett hållbart sätt
Behöver du en fika i veckan, så ta det. Var inte för hård på dig själv när det gäller kost, det ska fungera i långa loppet. Det betyder lika mycket att du inte ska bli tyngre av maten som det betyder att du ska kunna njuta av god mat. Balans!flat lay photography of vegetable salad on plate
Photo by Ella Olsson on Pexels.com