Föreställningen om hur det ska kännas

Fråga vem du vill som gjort en förändring i sitt liv. Det är inte bara utifrån hälsa eller vikt, utan alltsammans. Den som exponerat sig för ångestproblematik, den som haft tvångsmässighet och gjort en förändring. Den som återhämtat sig efter att ha varit svårt sjuk. Den som behöver med viktreduktion hantera sin diabetes. Ingen av dessa människor kommer att säga att det ”kändes skönt hela tiden”

För det gör det inte.

Ändå föreställer vi oss att det ska göra det. Vissa kallar det för att man måste ju leva också. Vissa pratar om att det måste vara hållbart. Dessa saker stämmer givetvis också. Vi måste leva också, och det måste vara hållbart. Men anledningen till att du är på väg att göra en förändring är ju för att det inte är hållbart att leva såhär, eller hur? Förändringen behöver du däremot äga själv, det tror jag helt klart att är viktigast. När du börjar en omställning till lågkolhydratkost med att kika på vilka bakverk du kan äta då, kanske du börjar i fel ända. Tillfredsställelsen av att lyssna på ångesten eller att äta det där goda behöver du vänja dig av med också. Det kommer inte alltid att kännas bra. Så enkelt är det.

Däremot kommer det att bli bättre. För när du dagligen gör förändringar för att ditt liv ska bli bättre kommer det att ge resultat. Det handlar bara om att vara uppmärksam på vilka resultat det faktiskt ger. Att mäta sin egna upplevelse är svårt, och ofta tänker ångestpatienten att den ju inte kommer kunna stå inför en publik och prata imorgon (orimliga förväntningar) eller den överviktige ser ingenting på vågen (tittar på fel saker). Men det finns andra förändringar som sker också. Självkänsla, att enklare saker går ännu enklare, att du är piggare eller modigare. Att du är lyckligare.

Att förändra något tar tid, och är otroligt krävande. Därför är det också jobbigt. Du får betalt först när det är avklarat. Står du still en plats blir du kvar där, så sjunger Winnerbäck, och så är det. Gör du samma sak idag, som du gjorde igår så kommer du inte att få någon förändring. Du kommer må på ungefär samma sätt.

Starta din förändring nu, inte för min skull, men för din. Det kommer vara värt det!