Diabetes och Corona

pic
Diabetes tillhör en del av risksjukdomarna för att drabbas av coronaviruset, men om vi kikar på detaljerna kring detta, och några fallexempel, så verkar det fortfarande vara allra största delen äldre människor, och som samtidigt haft problem med hjärta eller lungor samtidigt.
När blodsockret är högt blir vi mer mottagliga för infektioner, och kanske framförallt kan det ta längre tid för infektioner att läka ut. Liknande problem med sår som inte läker har ju vi diabetiker som bekant – men även detta handlar primärt om sockernivåer och blodtryck (de två viktigaste faktorerna för att undvika följdsjukdomar när man är diabetiker följt av blodfetter)

Självklart kan vi försöka sköta vår hygien på ett optimalt sätt just nu, precis som alla andra gör, för att minska risken för att dra på sig sjukdomar, och för att sprida dem vidare. Vi kan hjälpa människor med att nysa i armvecket och att inte stå i ansiktet på folk. Inte pilla oss i ögonen, ni vet de vanliga råden.

Men för att hjälpa oss själva gäller livsstilsåtgärder, ingenting annat är starkare. Rör på dig dagligen, träna ett par dagar lite hårdare i veckan, sörj för god sömn, ät mat rika på vitaminer och mineraler, och ät gärna oraffinerad kost. Undvik stress i den mån det går, och undvik att gå upp i vikt.

Många läkare, och jag håller med dom, räknar inte en fininställd diabetes som en riskfaktor för den här sjukdomen, så ta hand om sjukdomen så slipper du vara i riskgruppen

Källor:
https://www.diabetes.se/aktuellt/nyheter/coronaviruset-covid-19-2-mars-2020/

Coronavirus (COVID-19) and Diabetes – What You Should Know

https://www.bohuslaningen.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/l%C3%A4karens-svarar-p%C3%A5-fr%C3%A5gor-om-nya-coronaviruset-1.24967417

Detta påverkar vårt immunförsvar allra mest