Top 10 LCHF-missförstånd

Jag har ätit LCHF och gått ner mycket i vikt, jag äter fortfarande väldigt likt LCHF men inte helt och hållet av olika skäl. Detta inlägg handlar om de vanligaste missförstånden vid LCHF som jag mött på.  Jag har tappat 40 kilo, studerat mycket kost och träning i min förändring från sjuk typ2 diabetiker till diabetiker som klarar glukosbelastningstest och har supefriska värden.
Jag försöker sätta källor till det jag skriver om och ibland tycker jag bara. Det är möjligt att allt jag tycker är fel.

68982814_2867133800026598_7371390217653059584_n

1. Kalorier gills inte vid LCHF
Detta är ett enormt missförstånd. Kalorier gills alltid. Men det är däremot inte så himla lätt att exakt säga precis hur mycket kalorier som man förbränner varje dag, därför är det en svår vetenskap att vara exakt runt. Men många som äter LCHF räknar dock inte kalorier, det är för att när man skippar raffinerade livsmedel så tycks man äta mindre mat, och ha lättare att reglera sin mättnad. Detta har också bevisats vetenskapligt – detta gäller dock också raffinerade LCHF produkter. Mandelmjöl är ett sådant exempel .

2. Insulin gör oss tjocka
Detta är en vitt spridd myt inom LCHF kretsar. Det stämmer att många människor som är tjocka har höga nivåer av insulin i kroppen – de har blivit insulinresistenta och dessa höga nivåer finns där för att kompensera kroppens otålighet mot insulin. När vi blir resistenta mot insulin drabbas vi av väldiga cravings och hunger, och blir tjockare.
Äter man LCHF kost minskar insulinbehovet drastiskt och cravings och hunger följer med eftersom även resistensen minskas. Det är alltså det naturliga svaret på insulin som gör att vi kan hålla kosten. Det är superbra. Men insulin gör oss inte tjocka, det gör överätning!

3. LCHF gör att man bränner mer fett
Detta är sant, men hur det används blir felaktigt. Givetvis bränner vi mer fett om vi äter mer fett. Det är inte konstigare än så. Men bara för att vi bränner mer fett så betyder inte det att vi går ner mer i vikt.

4. Man går upp i vikt av kolhydrater – inte fett
Detta är det absolut farligaste missförståndet med LCHF. Viktuppgång är en fantastisk egenskap som våra kroppar besitter, syftet är överlevnad. Genom att göra som de allra flesta djuren gör – spara energi i fettvävnad kan vi överleva längre perioder utan energi och det är helt fantastiskt. Givetvis kan man gå upp i vikt av både fett och kolhydrater, även protein. Allting handlar om att man äter mer energi än vad som kroppen förbrukar. Det är dock möjligt att i teorin så lägger många på sig mindre på LCHF just eftersom de slutar med mycket raffinerade produkter som är lättare att överäta.

5. Ketos – Strikt LCHF är det bästa
Nej. Det bästa är att hitta ett sätt att följa kosten som du kan göra ständigt. För vissa är det strikt, för andra är det mer liberalt. Det är väldigt viktigt att äta grönsaker och om man inskränker för mycket på det för att hålla nere kolhydraterna är man troligtvis ur hälsosynpunkt ute och cyklar. Läs mer om hållbarhet här.

6. Mättat fett är bäst
Detta är ett missförstånd från flera håll. Mättat fett är troligen inte så farligt som vi lärt oss som små – det håller jag helt med om. Men det finns otroligt mycket vetenskap som visar att hälsomarkörer blir bättre för människor om man ersätter mättat fett med fleromättat fett. De ska dock inte tolkas som att mättat fett nödvändigtvis är värdelöst, men det kan vara klokt att också få med fleromättade fetter i kosten. Den här studien är en fullgod källa för detta

7. Kolhydrater står bakom världens ohälsa
Detta är kontroversiellt att säga emot i LCHF kretsar men gå tillbaka till den här studien och kika. Genom att ta bort alla kolhydrater tar vi också bort alla processade kolhydrater, och dessa är vetenskaplig konsensus att inte är bra för kroppen. Vi vet det.
Men kolhydrater som sådant är troligen inget problem. Det visar också vetenskapen att människor kan ha enorm variation mellan fett/protein/kolhydrater och fortfarande både ha normalvikt och bra hälsomarkörer.
Däremot är den processade maten skit – och vad innehåller den oftast? Just precis- Socker och kolhydrater.

8. Fettkaffe, smootihes, är bra frukostar
Har du druckit kalorier och klarat din vikt på det superbra. Mår du bra av det så fortsätt för all del. Men det är inte om man tittar på en befolkning generellt särskilt smart att göra av det skälet att vi människor är dåliga på att kompensera för druckna kalorier när vi väl äter senare.
Det innebär alltså att om vi dricker 100 kalorier, så äter vi inte 100 kalorier mindre vid nästa måtid. Äter vi 100 kalorier i form av ett mellanmål tycks vi göra det dock.
De flesta studierna är gjorda på socker som det man skriver om här men att fettdrycker skulle skilja markant tvivlar jag starkt på. Dessutom är det  helt klart bättre att helt fasta (bara dricka kaffet) eller att äta mat istället om man vill vara rädd om sina mättnadkänslor.

9.  Sötningsmedel är farligt
Detta är det mest tröttsamma att lyssna på. ”Det är bättre med riktigt naturligt socker”
Suck. Vetenskapen är väääldigt gammal, och vi vet att i normala mängder är sötningsmedel inte farligt. Observera att det finns massor med varianter av sötningsmedel så man kan inte bara dra alla över samma kam heller, aspartam är det mest vanliga sötningsmedlet i läsk och det har kontrollerats och kontrollerats igen. Att råttor som  får hutlösa mängder aspartam får förändrad tarmflora har ingenting med något att göra. Inte heller att myror aktar sig för aspartam. Det finns vetenskap. Men ja, vatten är garanterat bättre.

10. Ovanjordsgrönsaker är endast tillåtet
Nej. Gör inskränkningar på potatis, för den är väldigt kolhydrat och stärkelserik, men ge fan i lök och morötter t.ex. Det är superbra mat, och vi ska äta moder jords skatter. Det har funnits LCHF:are som bara äter bacon och grädde, absolut. Men dessa sätter inte standarden. Grönsaker är grymt, även dom som växer under jorden.