Pubertala slutsatser om könsspecifika turneringar

Bakgrunden kan du läsa på metro

Det finns få saker som upprör så mycket som könsspecifika turneringar inom E-sporten, därför går det inte att inte prata om det. Vi får ta det igen.

Det bästa vore om lagen var mixade bara hävdar någon. Det håller jag med om. Vad roligt det vore om det fanns mixade lag istället för att man måste dela upp det – men vi kan lägga det åt sidan. För när vi gör turneringar så kan vi inte ha utopiska grunder utan vi måste hålla oss till verkligheten. Ungefär som att barnturneringar i idrott måste ha ID-koll för att folk faktiskt luras med åldrarna där – så behöver vi förstå och acceptera att E-sporten är långt långt ifrån jämställd.

Men för att förstå vad syften med turneringar är behöver vi gå tillbaka till det här med riksidrottsförbundet och att E-sport ska vara en sport igen. Varför har man en turnering? En otroligt felaktigt missuppfattning som skapats inom E-sporten på grund av att man mäter allting i pengar och tittarsiffror är att ända syftet med en turnering är att man ska utse den bästa spelaren eller bästa laget – det är bara en liten del av syftet med att organisera e-sport eller sport. Det handlar ju om varje individ där ute som sysslar med spelet eller sporten. Att de ska få ett forum, en spelarena, en plats att utöva sin e-sport på. Det är det allra viktigaste. Att människor som sysslar med spel inte bara ska göra det med sig själva – utan ta sig ut bland andra, testa sin styrka mot andra spelare, träffa andra spelare och utvecklas.

Det är uppenbart att särskilda tjejturneringar behövs för att tjejerna ska dyka upp – och det är vad som är det viktiga här. Det spelar ingen roll om det teoretiskt är så att tjejer och killar kan vara lika bra. På samma sätt som man har olika nivåer inom idrotten för att ingen ska känna sig för liten, för dålig, för duktig, så behöver man anpassa e-sporten också. Faktum är att där har prispengar förstört sporten också. Vi saknar ju arenor som passar alla nivåer, i alla spel. Att ha en särskild tjejturnering är suveränt, då får vi locka fram mer tjejer, mer tjejförebilder, och således får vi en större spelarbas. Det ska ju alltid vara målet när det handlar om att utveckla en sport eller en e-sport.

När jag läser diskussionerna på just detta så är det faktiskt oerhört beklämmande att e-sporten består av många unga människor, som inte kan skylla på att de är födda på 1940-talet, och därav har en mer ålderdomlig syn på detta. Det är unga människor, både tjejer och killar som ”ställer sig emot” turneringar av det här slaget.

Antingen är man väldigt okunnig i vad syftet med en sport (och därmed också en e-sport är) eller så är man förblindad av att detta skulle vara någonslags feministisk handling. Det kan man säkert se det som, men jag ser det bara som grunden i att bygga en stark spelarbas. Ingenting annat.

Bilden lånad av metro
Bilden lånad av metro